Biología och andra saker

 
Hola! Idag gick jag till min kontaktperson igen och sa att jag inte förstår något på biologin och frågade om jag kan byta. Han sa att jag kanske kan göra det efter första utvärderingen i så fall men då måste jag ha matte och det har jag ju redan fast en kurs under. Så jag är nog fast med biologin. Han gick i alla fall och pratade med läraren så att hon skulle förstå att jag inte förstår (haha) och nu har hon gett mig en adress till en hemsida som har lite lättare språk och mycket mindre mängd information så att det blir lite lättare för mig. Dock skämde hon ut mig som vanligt. Hon bad mig komma fram längst fram i klassrummet och så pratade hon med mig medan alla lyssande. Portugisen var dock med mig där framme men hon förstod ju. Alla skrattade varje gång jag inte förstod vilket var lagom pinsamt, haha! Dock tror jag de skrattade mest åt läraren för hon verkar inte förstå att jag kan så pass lite spanska och ingen verkar gilla henne speciellt mycket.

Efter skolan tog jag en liten runda till stan. Jag älskar att gå omkring själv i butiker och slippa tänka så himla mycket. Eller snarare tänka på det jag själv vill tänka på och inte bara massa spanska ord hit och dit. Jag gick in på El Corte Inglés och köpte en bok. Jag gick faktiskt till en anställd och frågade om de hade en viss bok och hon förstod vad jag menade och gick och hämtade den. La última canción (The Last Song) av Nicholas Sparks. Jag såg filmen för länge sedan och har för mig den var bra så kan bli kul att läsa boken, om jag nu blir klar med Harry Potter någon gång.

Väl hemma igen gick jag in på hemsidan som biologiläraren gav mig och har nu gjort anteckningar till första delen av tre. Det är så de jobbar här i Spanien. I alla fall i min skola. På lektionerna stryker de under viktiga meningar i boken och sedan när de kommer hem gör de fina anteckningar med massa färger och sånt. Jag gillar faktiskt studietekniken här. Visst är det supersmidigt hemma när läraren gör organiserade anteckningar åt en och man bara skriver av (tänker på min kemilärare hemma) men när man gör dem själv så kommer man förhoppningsvid ihåg lite mer så blir det lättare att plugga inför provet.
 
En annan sak jag kan berätta är att vi började på ett nytt kapitel i kemin idag och nu är jag helt lost igen. Suck. Detta verkar ännu svårare än det första. Om jag inte förstår på nästa lektion får jag väl be läraren att hjälpa mig igen.
 
Nej nu måste jag forsätta med biologin. Och sedan ska jag titta på senaste avsnittet av Svenska Hollywoodfruar. Mitt favoritprogram, haha! Ha det bra så hörs vi snart igen.

En fråga angående intervjun till utbytesåret

Hej! Jag läser din blogg eftersom jag nu när ansökan öppnar ska söka med IPK/UHR till ett år i Tyskland/Österrike. Jag är så otroligt nervös för att inte komma med. Har drömt om att åka som utbytesstudent så länge som jag kan minnas och går nu äntligen första året på gymnasiet så att jag kan söka. Har du några tips på vad man ska tänka på vid ansökan och intervju? Vet du om alla som ansöker får komma på intervju eller plockas vissa bort redan efter ansökan? Jag kan verkligen inte tänka mig något värre än att inte bli antagen, eftersom detta är min enda chans då alla andra organisationer har så sjukligt höga avgifter. Tack på förhand för svar :)

Jag tänkte att jag svarar på denna frågan i ett inlägg om det är fler som läser som ska ansöka snart. Precis vad denna tjej/kille undrar undrade nämligen jag också innan jag ansökte och jag hade gärna haft svar på frågorna!

Hur som helst, HEJ!
Du behöver verkligen inte oroa dig över att bli accepterad till programmet. Jag tror dom sa på intervjun att de har platser till alla som söker. Jag fick intrycket av att intervjun är mer till för att de ska få träffa personerna som söker och se vilka det är. Om man till exempel har F i alla ämnen på gymnasiet kanske man inte får åka eller om de kanske märker att man inte vill och att det är föräldrarna som försöker få en att åka (mina egna gissningar). Men om det är något du verkligen vill så behöver du inte oroa dig alls!

Det är egentligen inte något speciellt att tänka på under intervjun. På min intervju hade de skrivit ut lappar med händelser som tidigare utbytesstudenter hade varit med om. Ett exempel är "din värdfamilj tycker att du ockuperar badrummet för länge på morgonen" och sedan frågade dom hur man skulle hantera situationen. Det var inga frågor med rätt eller fel svar utan man fick mest säga vad man trodde man skulle göra och så hade vi en diskussion kring det. De tog även upp exempel på saker som man kan tänkas tycka är märkligt när man kommer till Spanien (i ditt fall blir det ju Tyskland/Österrike). Hela intervjun kändes mest som en förberedelse helt enkelt.

Det jag var mest nervös över var för delen som skulle vara på spanska, men det hade jag oroat mig för i onödan också. Det kom in en spansktalande tjej som bad oss intruducera oss på spanska. Typ "jag heter... jag bor.. jag har så många syskon" osv, du vet det man har gjort i skolan i många år. Sedan ställde hon frågor till varje person och jag ska vara ärlig; jag förstod INGENTING av vad hon sa, hahaha! Jag bara "Eeehhh..... Qué?" hela tiden men det gjorde ju tydligen ingenting för jag kom med ändå. :)

Om du eller någon annan har fler frågor om förberedelser inför året eller annat är det bara att säga till. Antingen via kommentarer på bloggen eller skicka ett mejl till Tiildaa@gmail.com.

Kram!

Pluggeliplugg


Idag har varit en bra dag. Vet inte precis varför men skönt i alla fall! Jag gick till min kontaktperson på skolan idag och sa att jag inte förstår någonting på biologin och han sa att han skulle prata med läraren. Hur nu det skulle ändra någonting. Hoppas att jag slipper gå dit mer för jag mår dåligt av dom lektionerna, haha! Nej men allvarligt jag är typ nervös hela tiden för då och då början läraren prata med mig och jag förstår ingenting av vad hon säger. Så pinsamt.

Jag hade även matte och fysik och fattar jag mer eller mindre så där trivs jag. Sista lektionen var idrott och idag skulle vi springa i el río. 6 kilometer! Jag har inte sprungit så långt sen i sjuan på skoljoggen. Herregud. Dock skulle vi stanna efter halva och dricka vatten och det var en himla tur att vi fick göra det för det var nämligen 37 grader i skuggan. Kan ni tänka er att springa 6 kilometer i 37 graders värme?! Det var jobbigt. Specillet på grund av att man sprang direkt i solen ungefär hälften av vägen. Sjukt. Men jag lever ju i alla fall så jag ska sluta klaga.

Under eftermiddagen har jag pluggat matte. Det är jättekul! Jag gillar verkligen matten här. Det är liksom enkla men komplicerade uträkningar. Haha det gjorde inte sense alls! Så här säger vi istället; det är många siffror i varje tal så det tar lång tid att lösa men det är ändå lagom lätt. Hehe, kul kul! Jag läser ju förövrigt matte med de som går primero de bachillerato, alltså ett år under min årskurs men de är två år yngre än mig. Haha!

Hoppas att ni har haft en bra dag där hemma också. Kram på er!

Min skoldag och eftermiddag

Två bilder från mitt klassrum i Spanien. 

Idag hade jag en kort skoldag. Bara tre lektioner, fysik, biologi och kemi. biologin är ofärståelig. Hon babblar på hur mycket som helst och jag föstår inte ett ord. Idag satte jag mig och skrev på svenska i mitt block. Det är ju ändå ingen som förstår vad det står.

I kemin förstod jag ju inget heller innan men nu har läraren haft två "privatlektioner" med mig och förklarat allt på engelska. Så sjukt snällt! Och han försökte säga saker på svenska med vilket var väldigt kul. Idag förstökte han säga "jon" och det gick faktikst ganska bra men så skulle han testa att stava till det och då skrev han "juug". Hahha jag förstår att de har svårt att uttala skrivna ord på svenska om "juug" för dom låter som "jon".

Efter lunchen hemma gick jag till el río och läste lite i Harry Potter. Efter en halvtimme eller liknande kom en familj och satte sig på bänken mitt emot och de pratade svenska!! Det kändes så konstigt att just där jag väljer att sätta mig i en 6km lång park i ett annat land sätter sig även en svensk familj. När jag började plocka ihop mina saker ett tag senare kom mamman i familjen fram till mig och frågade om jag var svensk. Jag hade nog stirrat lite för mycket eller så såg hon att jag hade en svensk-spansk ordbok med mig. Hur som helst så pratade jag lite med henne innan jag gick.

Nu är jag hemma igen och har precis skypat med min vän Fanny. Mycket trevligt! Snart är det dags att äta. Eller nej förresten klockan är ju bara tjugo över åtta. Cirka 1,5 timmar kvar. Suck.

En dålig dag som slutade bra

Den första bilden är från tjurfäktningsarenan i stan och de andra tre från el río.

Hej!
Första halvan av denna dagen var riktigt dålig. Jag förstod ingenting i skolan, jag var trött, jag frågade kemiläraren om jag måste göra proven i kemin och han sa ja, det var supervarmt osv osv. Det enda bra var att jag pratade spanska ett tag med ett gäng i klassen. En av tjejerna jag shoppade med förra veckan sa åt killarna att de skulle fråga mig frågor så det gjorde de. Alltid lika svårt att berätta hur många syskon jag har och förklara allt runt det. Ni som känner mig förstår varför, hahaa!

När jag kom hem från skolan hade jag världens hemlängtan och det var superjobbigt och det blev inte bättre när jag hade fått ett brev från pappa. Det var tacokrydda i och en liten lapp och bara att se pappas handstil gjorde att hemlängtan blev ännu värre. Dock snällt att du skickade det pappa, tack! :D 

Jag ville inte sitta hemma och gråta så jag bestämde mig för att åka in till stan och shoppa lite och jag köpte en skjorta, två linnen, en t-shirt och ett par jeans-leggins. Jag har så lite kläder här så håller på och bygger upp en ny garderob, hehe. Jag köpte också frozen yoghurt men det var inte överdrivet gott. Bara toppingen.

Ett tag efter att jag hade kommit hem frågade värdmamman om jag ville gå till "el río" (en superlång park) och det ville jag. Vi gick en lång promenad tillsammans med min värdbror och det var då dagen blev mycket bättre. Stämningen i parken är så härlig och min värdmamma är så rolig och snäll och den enda jag faktiskt förstår mer eller mindre allt vad hon säger så det var skönt att gå ut och gå med henne. Jag funderade på innan hur det kommer sig att hon alltid vet hur hon ska prata för att jag ska förstå men sedan kom jag på att det är säkert för att hon jobbar med barn, och min språkliga nivå är typ lika hög som hennes elever, haha! Efter att ha gått ett tag stannade vi vid ett pingisbord och spelade lite pingis, vilket var kul, men ganska snart vände vi tillbaka och gick och handlade lite mat. Vi köpte färsk mjölk och smör till mig. Halleluja! Haha.

Kvällsmaten var lika rolig som vanligt. Vet inte vad det är men det är alltid kul att äta kvällsmat här. Jag lär dem ofta några ord på svenska och det låter så himla roligt när de försöker härma. Idag lärde sig mamman att säga "pucko!" till dottern och dottern lärde sig säga "gammal!" till mamman. ;) Ha det bra så hörs vi. Kram.

Benidorm

Portugisen (Patrícia), jag, Davíd, Alba, värdsystern (Sandra)

I fredags åkte vi alltså till Benidorm på eftermiddagen. Vi bodde tillsammans med kusinerna i en lägenhet som ägs av värdfamiljens mormor. Mormodern var också där för övrigt så det var fullt hus om man säger så! På fredagskvällen gjorde jag, värdsystern och portugisen oss i ordning för att testa Benidorms uteliv och det var kul! Vi träffade även värdsysterns kompis Darío och var ute med honom. Vi gick först till en bar och köpte en drink och sedan till turistzonen, det vill säga där alla engelskmän var. Där var det engelsk musik och alla pratade engelska. Sedan gick vi vidare till la playa där spanjorerna hängde. På de nattklubbarna var det typ 95% spansk musik så det var lite intressant. Jag föredrar nog musik på engelska.. Men men det var kul i alla fall.

Dagen efter var vi på stranden och det var jätteskönt och fint. Jag önskar att ajg hade tagit lite bilder där nere men jag har ingen liten kamera och jag vill verkligen inte ta ner systemkameran då det tydligen är vanligt att saker blir stulna här. Sen tog jag en siesta på 2 timmar och efter det var det dags att gå ut igen. Med samma personer som på fredagen men även två till som hette Alba och Davíd. De är även med på bilden ovan. Först gick vi och åt tillsammans och sen var det samma visa som dagen innan.

Uteställena är typ likadana i Sverige som här förrutom musiken då som jag nämnde tidigare. Andra skillnader var också att överallt man gick försökte anställda på klubbarna muta en att komma in. Så i stort sätt överallt fick man gratis dricka. En annan STOR skillnad var att man är ute så sjukt länge här. Första kvällen kom vi hem klockan fem på morgonen och igår klockan sex. Herregud. Jag kunde knappt hålla ögonen öppna på vägen hem. Jag hade föredragit att gå hem runt tre kanske, senast, haha!

Skillnader mellan Sverige och Spanien #2 - skoledition

 
Nu har jag gått i skolan i en vecka här nere, så nu kommer jag att skriva skillnader mellan Sverige och Spanien angående just skolan. Det finns en hel del att nämna inom det området kan jag lova! Jag kanske även denna gången bör nämna att jag utgår från mina upplevelser. Jag kommer jämföra min kommunala gymnasieskola i Sverige med den katolska semi-privatskolan i Spanien.
 
 • Alla lektioner börjar samtidigt. Jämna klockslag börjar en ny lektion. Så man börjar oftast 8.00 och nästa lektion börjar 9.00 osv. Efter lunchen börjar dock lektionen klockan 11.15 så lektinen efter lunchen är kortare för nästa lektion börjar ändå klockan 12.00. Det är lite konstigt i mina ögon men ja ja!
 • Klockan 9.00 varje dag är det dags för bön. När andra lektionen för dagen ska börja så är det en kvinna som läser bön i kanske fem minuter. Eller nja jag vet inte om det är en bön eller om det är att hon läser från bibeln för det enda jag förstår är "Jesús". Dock är det tydligt att inte så många bryr sig för till exempel idag var det några killar längst bak i klassrummet som satte på Avicii under bönen på sin mobil. Läraren märkte dock inget vilket var lite märkligt.
 • När en lektion slutar kommer musik. Detta gjorde mig väldigt förvirrad första dagen men nu vet jag att en gång i timmen sätts klassisk musik på i högtalarna för att påminna läraren om att det är dags att runda av. Jag frågade Patrícia från Portugal om de har musik i Portugal med och hon sa att ja det har dom. När jag sa att vi inte har det i Sverige undrade hon hur vi kan veta att lektionen slutar. Haha!
 • Ingen skollunch. Det finns en matsal här men det kostar 7-8 euro att äta där och det är tydligen inte ens gott så alla har med sig en macka. Denna äts mellan 11.00 och 11.15 och då utanför skolan. Jag gillar mackor så för mig är det lugnt. Man äter ju ändå två middagar när man kommer hem sen.
 • Nunnor i skolan. Detta har jag ju nämnt flera gånger tidigare men jag har nu upptäckt att nunnorna är inte lärare (förutom i religionsämnet). De jobbar dom till exempel bibliotikare, rektor, chef för studier, mattant osv. Alla nunnor bor även i skolan, de har en egen våning där de bor.
 • Klädkod. Man får inte ha byxor som är kortare än till precis över knät, eller linnen. Det är dock väldigt många som bryter den regeln, men enligt värdsystern blirdem tillsagda av nunnorna om de brter regeln för många gånger.
 

Idrottsprov!

Där borta där ni ser vit-röd-randiga mål hade vi idrott. VAARMT.

Idag hade jag min allra första praktiska idrottslektion och även mitt allra första prov i Spanien.

Första lektionen i den kursen jag går består alltså av ett prov. Det kallas typ "kontroll av fysiska förmågor". Provet bestod av 4 delar vilka var styrka, flexibilitet, snabbhet och uthållighet. Vi började med styrkeprovet och det bestod av 3 olika moment. Först skulle vi göra stillastående längdhop och mäta hur långt vi hoppade. Sedan kasta en medicinboll så långt vi kan (stillastående med båda fötterna bredvid varandra) och tillsist göra så många sit-ups vi kunde på en minut. Nästa prov var snabbhet och då sprang vi två och två 30 meter medan läraren tog tiden. Tredje provet var flexibiltet och jag kan nog inte förklara hur man gjorde men jag ska försöka; man stod bredbent, böjde knäna, tog händerna under benen och puttade en kloss bakåt. Man skulle sedan se hur många centimeter man kunde putta klossen. Okej ingen kommer förstå, haha. Men men... Det sista provet var... Wait for it... Beeptestet. Tänk er att göra beeptestet ute i närmare 30 grader och ingen som helst skugga. Puuuuh vad jobbigt det var. Men vi svenskar var långt bätte än spanjorerna så det kändes ju bra i alla fall. En av tjejerna från Sverige var så duktig att de berättade att det ALDRIG hade varit en tjej som var bättre än henne, haha.

Så hur bedömdes dessa prov? Jo det fanns en lista med värdering från 0-100 (0, 5, 10, 15 osv upp til hundra) och så stod en tid eller längd bredvid. Till exempel hoppade jag 1,78 cm i stillastående längdhopp och det gav mig 70 poäng (tjejen från Sverige som jag nämnde innan fick 100 poäng i 5 av 6 prov, haha!) När vi kom hem fick vi göra en genomsnittlig poäng och jag fick 77,5 så det var väl helt okej tycker jag! Nu ska jag bara skriva en uppsats om mitt resultat och hur jag ska förbättra mig med mera. Precis som i Sverige efter coopertestet, eller hur? Dock är ju detta på spanska förstås. Suck. Men det ska nog gå bra!

Så här såg formen ut som man skrev i:

Haha japp jag måste förbättra mig lite på beeptestet....

Uppdatering om skolan

Hola. Nu är det dags att göra en liten uppdatering om lektionerna i skolan eftersom jag har haft alla minst en gång. Vissa timmar har jag ingen lektion och då får jag och de andra utbytesstudenterna gå ner till biblioteket för att plugga eller läsa. Hur som helst; här kommer mitt första intryck av respektive lektion:

Matematik: Första lektionen som jag hade i matte var mest att läraren gick igenom vad betygen skulle sättas på. Här är hela värderingen baserad på proven. Ingen muntlig aktivitet eller liknanade. Läraren verkade i alla fall trevlig och rolig så det är väl bra. Andra lektionen gick vi igenom olika rötter. Jag har inte gjort det vi gjorde tidigare men det var ändå ganska enkelt.

Fysik: Läraren som har hand om alla utbytesstudenter har fysik och han verkar så snäll och trevlig. Första lektionen av fysik började vi gå igenom grunderna i kärnfysik och då det var just grunder så hängde jag med ganska bra. Dessutom har jag redan gjort detta i Sverige så det känns som repetition. Dock går läraren framåt väldigt fort så om han fortsätter i denna takten kommer jag inte hänga med länge till.


Engelska: Omg. Jag gillade inte den lektionen. Inte alls faktikst. Läraren började med att tvinga vissa stackars spanjorer att berätta om deras sommar på engelska inför hela klassen. Hon kunde ju gjort grupper eller något men nej, tre eller fyra elever blev utvalda och fick berätta. Sedan fortsatte hon på spanska (!!!) med att berätta hur betygen ska sättas och sedan (efter ca. 30 minuter av spanska) skulle vi ta fram våra workbooks och så hade hon högläsning av frågor och så fick de som kunde räcka upp handen och svara. Inte konstigt att de är dåliga på spanska om alla lektioner är som denna. De som inte kan svaret får det ju liksom inte förklarat för sig. Oh well...

Kemi: Ännu mer OMG. Första lektionen var heeelt obegriplig. Vi har inte ens snuddat vid det de läser här. Jag har aldrig någonsin sett det förut. Som tur är har jag en mycket smart och mycket snäll värdsyster som satte sig och förklarade allt när jag kom hem efter en andra lektion utan att ha förstått någonting. Nu är jag någorlunda med och jag har även läst om detta avsnittet på wikipedia på svenska så det går bättre men fortfarande svårt.

Idrott: Första lektionen gick läraren igenom vad vi ska göra under kursen och precis som på alla andra lektioner gick han igenom vad som skulle bestämma betygen. Som jag förstod det kommer denna kursen bestå av teori, friidrott, mycket jogging, "uppfinna" en ny lek och baseball. Jag ser fram emot det. Jag har även haft en första praktisk idrottslektion men det var ganska intressant så det tänker jag tillägna ett eget inlägg.

Spanska: Vi svenskar och de två tjejerna från Litauen får gå på spanskalektioner som hålls av tjejen jag var på stranden med förra veckan. Dock gick vi igenom typ "Hola, qué tal?" så kände att det var lite väl enkel nivå. Jag gick och pratade med den ansvariga läraren och han sa att jag inte måste gå dit mer.

Biologi: Jag fattar ingenting. Läraren pratar supersnabbt och byter ämne var tredje sekund. Först pratar hon om celler sedan om hur ett mikroskåp och sedan visade hon bilder på AIDS-virus. No entiendo.

Jag hoppas verkligen inte att jag kommer behöva göra alla dessa prov de har hela tiden. För jag kommer bli mer än underkänd i det mesta. Hehe.

Min eftermiddag

Hej. Jag ville bara göra ett inlägg om eftermiddagen, för jag vill komma ihåg detta när jag kommer hem till Sverige.

Idag träffade jag alltså "egna" kompisar för första gången i Spanien. Innan har det bara varit värdsysterns kompisar. Eller tja, jag kanske inte ska kalla dem mina kompisar med tanke på att jag inte känner dem men oh well. Ni fattar poängen.

Vid 17.30 gick jag till skolan för att möta upp tjejen i min klass. Där träffade vi även en annan tjej som var hennes bästa vän. Vi tre åkte till centrum med tunnelbanan och sedan under kvällen mötte vi bara mer och mer folk. Vi gick i alla fall i några affärer och tittade på kläder och smink men ingen köpte något. När vi var som flest gick vi till McDonalds och köpte dricka/glass. Det var jättetrevligt och något som verkligen bör tilläggas är att jag BARA pratade spanska under hela kvällen. Med alla. Hahaha så stolt! ;) Visst låter jag säkert superkonstigt och min grammatik ska vi inte ens prata om men jag fick i alla fall ur mig saker och det kändes så bra! Jag både ställde frågor och svarade på andra så det var braaa. Dock kände jag att det kommer vara riktigt skönt när jag verkligen kan prata på riktigt.

Något annat jag kan berätta är att min värdmamma är så himla rolig! Idag vid middagen började hon prata om hur en unge på hennes jobb sa "pipi" hela tiden (alltså kissa) och det samtalet spårade totalt så lärde jag dem säga kissa och bajsa på engelska och svenska och vi skrattade så vi grät. Så himla töntigt och jag kände mig som ett småbarn men det var riktigt kul i alla fall. Allt hon säger är roligt. Haha! Men men nu tittar jag på tv och snart ska jag sova. Godnatt! 

Första dagen i skolan
Översta bilden tog jag utanför skolan och de andra har jag tagit tidigare, men det är den vägen jag bor på och skolan ligger på.

Wow. Var ska jag börja. Känns som att jag har så mycket men samtigt ingenting att berätta. Haha! Men men jag börjar väl från början.

Jag kom till skolan idag vid kanske 8.45 med min värdpappa och värdbror. Värdbrodern blev avsläppt vid sin dörr medan jag fick gå till huvudentrén och värdpappan följde med. Där träffade jag alla svenskar och portugisen oms för övrigt heter Patrícia och hennes andra portugisiska kompis. Kompisen kunde engelska så jag pratade lite engelska med henne. Sedan kom en lärare och visade alla utbytesstudenter till klassrummen. Det visade sig att jag skulle gå i samma klass som tre andra svenskar och Patrícia. Jag trodde bara det var Patrícia av utbytesstudenterna men det var visst fler än så haha. Sedan fick vi gå in en och en (!!!) i klassrummet och läraren presenterade oss. Bara vilket land vi kom ifrån och hur länge vi skulle stanna. När han sa att jag skulle stanna hela året aploderade klassen, haha. Efter presentationen av alla utlänningar skulle läraren förklara för oss hur Spaniens språk fungerar, alltså vilka områden som pratade vad så han ritade upp en karta på tavlan och skickade upp en elev som översatte allt till engelska. För nu kommer det: läraren pratade inte kastelianska, vilket är "vanlig" spanska utan han pratade valenciano. OMG jag förstod ingenting. Men men! Det var en stund när läraren gick ut ur klassrummet och då började två tjejer prata engelska med mig. De var jättetrevliga och frågade var jag kom ifrån osv.

Efter ett tag var det "lunch" det vill säga när vi åt våra mackor som vi hade med oss. Då var det dags för en miljon kindpussar och en miljon namn att komma ihåg. Efter ett tag kom två tjejer från klassen fram och pratade med mig och Patrícia och de pratade spanska. Jag förstod faktiskt ganska myckte och jag tror de förstod någorlunda vad jag sa till dem med. En av tjejerna frågade om jag ville följa med och shoppa i eftermiddag med henne och hennes kompisar. Och självklart ville jag det! Det var mycket snällt att hon frågade tycker jag.

Sedan gick vi tillbaka till klassrummet och läraren började prata om livet... Typ vad man ska göra om man har problem och så gav han en situation och så skulle eleverna tänka efter hur dom skulle göra. Typ "om du fick chansen att fuska i skolan, skulle du ta den?". Det var en kille som översatte lite av det åt mig för som sagt pratade läraren inte vanlig spanska och jag förstod nada. Sen hade vi en lektion vilket var historia. Jag satt med Patrícia igen men ingen av oss lyssnade för det var ganska ointressant och ingen av oss ska läsa historia sen ändå.

I summering har det ändå varit en bra första skoldag skulle jag säga. Förhoppningsvis förstår jag mer och mer också. Adiosss amigos så hörs vi en annan gång.

Vad jag har gjort i helgen

Hej! En liten snabb uppdatering bara. Igår morse åkte vi iväg tidigt med familjens husbil till en liten stad ca. 1,5 timmar utanför Valencia. Det var superfint med en flod som rann utanför byn. I närheten av floden sov vi över natten i husbilen och idag kom portugisen och hennes värdfamilj (dvs min värdfamiljs kusiner) dit och åt med oss. Det var trevligt!

Igår hade jag min första hemlängtan dock. Har ingen aning om varför, det bara kom liksom. Och ändå var jag upptagen med att vara på utflykt med värdfamiljen. Hur som helst så fick jag gå och hålla in min gråt i typ en halvtimma för jag ville inte gråta inför dem men sedan fick jag annat att tänka på så jag blev aldrig riktigt ledsen.

Jag ska visa bilder från byn senare men nu måste jag gå och lägga mig för imorgon börjar skolan. AAAAAH......

"A relaxing cup of café con leche in la plaza mayor"Sååå, för några dagar sedan var det dags att bestämma vilken stad som skulle hosta OS 2020. Det stod mellan Madrid, Tokyo och Istanbul. Varje land hade ett tal om varför de ville att OS skulle komma till dem och Spaniens tal var väldigt... Intressant. Kvinnan som talar är jättedålig på engelska och blandar till och med in lite spanska.

Det pratas om detta tal överallt här. Familjen pratar om den, det är parodier på tv och en himla massa videos på youtube. I videon ovan har de skrivit texten som det låter att hon säger. Så roligt! Haha. Det finns även massa autotunade versioner så att hon sjunger. Enjoy! Muchas gracias.

Slappisdag

Haha denna bilden! Oh well, jag köpte ett mobilskal idag. Det är rosa. (Allt i webcamen blir gult så måste ha svartvitt)

Idag fick jag sova ut lite. Eller tja, jag ställde klockan på 10 för jag tycker det känns oartigt att sova längre, haha! Annars hade jag säkert kunnat sova till 13 eller något - är SÅ trött. Efter att jag hade ätit min dagliga dos av chokladflingor satte jag mig med glosor som jag har skrivit ned från Harry Potter-boken. Idag har jag lärt mig ca. 120 nya spanska ord men jag vet inte om jag skulle kunna använda dem ändå. Men men, det kommer väl. Sedan fortsatte jag att läsa i boken och nu har jag 120 ord till att lära mig. Mitt liv för tillfället.

Runt fem gick jag med värdsystern och hennes bästa kompis till skolan för att möta upp den portugisiska tjejen som bor hos värdsyskonens kusiner. Det visade sig att hon förstod nada inglés så vi pratade inte så mycket. Jag försökte skapa några konversationer på spanska men hon svarade bara på den frågan och sen var det inte mer med det, haha. Hon förstod mig kanske inte så bra (på grund av att vi har så olika brytningar på språket) så hon kanske tyckte att det var lika bra att inte säga något. Hon verkade dock väldigt trevlig mot de andra så så fort jag pratar mer spanska kan vi nog lära känna varandra bättre. :)

På kvällen när vi skulle äta var värdfamiljens farfar där och ni får en chans på er att gissa vad han heter........... Japp ni hade rätt. Carlos. Detta är alltså den femte Carlos jag träffar här. Middagen är för övrigt alltid väldigt rolig. Familjen berättar om saker de har gjort och vi brukar prata om skillnader mellan Sverige och Spanien. Idag berättade jag att vi dricker mjölk till maten hemma och värdmamman blev chockad. MJÖLK? TILL MATEN? Haha!

Imorgon ska jag till skolan för att träffa alla utbytesstudenter. Jag tror att alla ska komma i alla fall... Om det är så så kommer det vara 2 portugisiska tjejer, 2 italienska killar, 2 litauiska tjejer och 4 svenskar. Alla dessa ska vara på skolan i tre månader och samtidigt är en spansk tjej eller kille i deras hem. Sen är det ju jag också då. Det ska för övrigt bli så himla skönt att träffa lite svenskar, ni anar inte!

Kram på er där hemma.

La ciudad de las artes y las ciencias


Ikväll tog jag och värdsystern en cykeltur genom Valencia. Vi cyklade genom "el río" vilket bokstavligt betyder "floden" men vilket är en park. För många år sedan var det tydigen vatten där, därav namnet. Nu var det helt andra saker där än vatten. Jag såg massor av fotbollsplaner, en STOR friidrottsplan, lekplatser med mera. Nu vet jag även hur alla spanjorer kan vara så smala trots att man äter chokladflingor till frukost. Alla är ute och motionerar. Jag har aldrig i mitt liv sett så många människor på samma gång som är ute och tränar. Alla idrottsplner var fulla av folk och överallt var det människor ute och joggade. Och det var extremt fint! Så mysigt verkligen! Dit ska jag definitvt åka tillbaka. Enligt värdsystern går man dit med idrotten i skolan och springer varje vecka så det är ju bra för min hälsa. Hehe.

Tillslut kom vi fram till "La ciudad de las artes y las ciencias". Det är ett gäng coola byggnader som är designade av samma arkitekt som Turning Torso i Malmö. Varje byggnad har olika saker i sig men vi var inte inne i dem så jag har egentligen inte så stor koll. En av byggnaderna är i alla fall ett museum med experiment och andra vetenskapliga saker. Det hela var SÅ häftigt att se och någon gång under året ska jag se till att gå in och titta på allt.

Shopping i Valencia


Hola! Idag gick jag upp ungefär vid nio för att åka till centrum. Runt 10.20 tog jag tunnelbanan in till colón vilket är en av de centrala hållplatserna och jag gick direkt in på El Corte Inglés för dit har jag velat gå sedan jag kom hit. Och Oh. My. God. El Corte Inglés är typ himmelriket på jorden! Jag hade kunnat gå runt där i en evighet, och då bara på en av våningarna. Meeen, jag hade inte all tid i världen så jag köpte en foundation, ett puder och en väska där och begav mig sedan vidare.

Det finns så mycket affärer här så jag var inne i massa olika men köpte bara på Zara och H&M. Så tråkigt att jag köper på affärer som finns i Sverige, men vad ska jag göra liksom? Det var ju de tröjorna jag gillade. Den ljusgrå och blommiga är från H&M och den som det står RESPECT på är från Zara. Sedan gick jag runt lite och beundrade staden och försökte hitta ett Subway, vilket jag tillslut gjorde. Gott!

Nu är jag tillbaka hemma efter att ha åkt en hållplats för långt med tunnelbanan. Men det var inga problem. Jag vände bara och åkte tillbaka med en annan linje. Dock sa värdmamman att jag kunde gått för nästa hållplats låg jättenära, haha. Det var hur som helst en trevlig dag ute på stan så jag är nöjd. Adios!

I skolan med småbarnen


Hej hopp!
Idag följde jag med värdmamman till hennes jobb och hon jobbar som sagt som lärare för TRE-åringar. De går alltså i skolan. Sjukt. Idag var det inskolning för 5 små söta spanjorer och jag var alltså med. Något jag insåg var dock att "skolan" liknar vårat dagis väldigt mycket. De fick pyssla, leka med dockor, bilar osv. När vi skulle gå ut med dem och leka ute blev det dock kaos. Då hade de 6 barnen från gårdagen kommit också så det var 11 barn och typ hälften började illgråta för de såg sina syskon på skolgården. OMG vilket liv. "Mami mami!!" Men sedan gick vi in och då gick det bättre för de fick annat att tänka på.

Vid ett slutade dem så då gick jag med hem och läste lite i Harry Potter y la pierda filosofal. Första Harry Potter alltså. Samma som jag lånade i början av sommaren. Jag läser inte så mycket nu för tiden och det går fruktansvärt sakta när det är på spanska. Jag måste sitta med google translate typ hela tiden. Men det ger mycket tror jag!

På kvällen följde jag med upp på taket av lägenheten och plockade ner tvätt och bilderna är där uppifrån. Gatan på nedre bilden är den gatan vi bor på. Så sjukt stor verkligen. Efter tvätten tog familjen med mig på en liten rundtur med bilen och visade lite av Valencias byggnader. Jag är verkligen SÅ glad att jag fick chansen att bo i Valencia för det är underbart här. Så vackert överallt!

På kvällen skypade jag med Soffi vilket var mycket kul och vi babblade på som vanligt. En timme och tio minuter senare hade vi inte sagt hälften av allt som vi ville säga men hon har ju skola så vi får prata mer en annan gång. Jag ska också upp ganska tidigt imorgon tänkte jag. Jag ska nämligen till centrum och shoppa! Jag har så lite kläder här!! Och i skolan får man varken ha shorts eller linne så måste införskaffa lite t-shirts och kanske något mer par jeans. Ska även köpa lite ögonskugga på Sephora om den finns. Godnatt så hörs vi senare.

Skillnader mellan Sverige och Spanien


Hej! Jag tänkte att det kunde vara kul för er där hemma att få läsa om lite skillnader jag har upptäckt mellan Spanien och Sverige. Eller i alla fall skillnader mellan hur jag har det i respektive land, för självklart är det inte likadant i hela Spanien eller hela Sverige. Väldigt mycket kommer vara matrelaterat för det är där jag har märkt mest skillnad.
 • Skor inomhus. Jag tycker att det är märkligt, men alla har skor inomhus. Vill man inte ha sina uteskor så har man mjuka flipflop. Vet inte varför faktiskt.
 • Kindpussar. Varje gång jag träffar någon av värdfamiljens kompisar eller andra bekanta så ska jag pussa dem en gång på varje kind. Jag fattade inte riktigt hur det fungerade men jag frågade värdsystern och hon sa att alla pussar alla förutom två män som träffas. De skakar hand.
 • Inga salladsbestick. Om det ställs fram en skål med sallad på bordet är det inte som hemma att man har salladsbestick och lägger upp lite sallad på sin egna tallrik. Nej, här tar man sin egna gaffel direkt ner i salladsskålen och äter på det viset.
 • Liten frukost. I min värdfamlij äter de nästan ingen frukost. De tar ett glas med varm mjölk och äter ett kex till. Jag får i alla fall flingor men det är med stora chokladbitar i.
 • Sen middag. Vi äter middag runt halv tio och då har jag en värdbror som är åtta år gammal.
 • Maten blir serverad på tallriken. Jag bestämmer inte själv hur mycket mat jag vill ha utan den som har lagat maten lägger upp på tallrikar och ställer fram på bordet.
 • Alla är så himla sociala. Kanske är det bara jag och mina vänner i Sverige som är osociala, men hemma åker mobilen upp i alla fall någon under tiden vi umgås. Här ser jag aldrig någon använda sin mobil när de umgås med någon. En annan sak jag tänkte på var att när värmamman träffade massa kompisar till sig stod värdsystern bara bredvid och lyssnade arigt. Jag hade tagit upp mobilen efter 2 sekunder och surfat lite men nej nej... Haha
 • Radion spelar alla mina favoritartister. Radiostationen vi har på i bilen här spelar väldigt mycket musik som jag tycker om. Till exempel One Direction (mycket!), Justin Bieber, Selena Gomez osv. Inga av dessa artister tycker jag spelas särskilt mycket av i Sverige. De spelar även svensk musik som Avicii och Icona Pop.
 
Det var vad jag kom på just nu. Antagligen kommer jag på mer senare, för jag har ju bara varit här i några dagar ännu men då lägger jag upp ett nytt inlägg i så fall.

Vamos a la playa

Mobilbilder som vanligt

Idag åkte jag till stranden. Värdsystern har en kompis som börjar universitet en vecka efter alla andra så hon hade sagt till värdsyster att hon kunde hitta på något med mig någon dag om jag ville. Och det ville jag förstås!

Detta var första gången jag lämnade huset själv så det var ju lite annorlunda. Inga problem tänkte jag dock men jag hade fel. När jag var nere i tunnelbanan så skulle jag skriva ett whatsapp meddelande till kompisen men internet funkade inte! Jag hoppade på tunnelbanan ändå och som tur var stod hon och väntade på sin hållplats så jag blev inte helt lost. Jag tänkte att internet inte fungerade på grund av att det inte var någon täckning men sedan visade det sig att det inte funkade på stranden heller. Oh well...

Det var i alla fall jätteskönt på stranden. Tror det var cirka 26 grader vilket är perfekt och vattnet var ännu varmare! Kompisen sa att det kanske var 29 grader i vattnet och det var verkligen VARMT. Jag gilar inte att bada i vanliga fall men jag kunde varit i vattnet i evigheter för det var så skönt. Dock fick det bara bli ett dopp för kompisen ville inte bada för det var inte tillräckligt varmt i luften (som svensk känner jag mest; okeeeej......?) och jag ville ju inte simma runt där helt själv (lamt).

Sedan pratade jag med pappa och lillasyster Lisa och det var kul. Lisa tyckte dock det var väldigt konstigt att jag var i datorn tror jag. Men sedan tittade vi på Best Song Ever (One Direction låt) och då blev hon glad. Eller tja, hon tittade men jag hörde ljudet så det kändes nästan som att vi tittade tillsammans. Innan jag åkte tittade vi på alla 1Ds musikvideor hela tiden tillsammans och när jag hörde henne kommentera allting idag så saknade jag henne så mycket. Lilla Lisa. <3

Jag och Sandra gick också och fixade mobilen och efter en timme lyckades killen i affären fixa problemet. Han måste tycka att vi är konstiga som kommer dit varje dag. Detta var tredje gången, haha.

Imorgon ska jag följa med värdmamman till jobbet och det ser jag mycket fram emot för hon jobbar som lärare för barn som är 3-6 år. Imorgon är det inskolning för fem treårnigar så det ska bli intressant! Ha det bra!
 

Avskedsfest


Det kommer nog bli en hel del webcam bilder detta året, så ni är beredda på det, haha!

Hola amigos! Idag vid lunch åkte vi hem till värdfamiljens kusiner. Dottern där ska nämligen åka till Portugal i 3 månader och det kommer en tjej från Portugal till dem. Det ska bli kul att träffa den portugisiska tjejen. Vi kommer att ha några klasser tillsammans så det är ju bra. Dock tror jag definitivt att hon kommer ha det lättare än mig eftersom det inte är jättestor skillnad på spanska och portugisiska. I alla fall inte lika mycket som spanska och svenska.

Efter att vi hade ätit så visade kusin-Carlos mig sitt rum och allt som fanns där inne. Bror-Carlos gick också omkring och visade alla bilder med mera. Sen satt jag vid datorn med värdsyster och den andra kusinen och tittade på youtubefilmer. De visade filmer på typiska spanska fiestas och även några spanska artister. En gillade jag faktiskt ganska mycket. Kusinen är även ett stort fan av Justin Bieber och alla här vet att jag har varit på en Justin Bieber-konsert så de pratar typ jämt om honom med mig haha! Hur som helst så hade kusinen Jusins båda böcker så de frågade om jag ville låna och det ville jag för det kan ju vara bra att öva sin spanska lite.

Sedan ville Carlos x2 väldigt gärna att jag skulle följa med ut och leka med dem så det gjorde jag och Sandra med. Det var en "fiesta de los niños" (det är fiestas hela tiden jag veeet) i deras område så Carlos x2 lekte i massa hoppborgar och sådant. Det var typ tävlingar så de kom hela tiden springande och sa "Primero primero!!" alltså att de kom först. Så roliga är dom! :)

Imorgon ska jag åka till stranden med en av tjejerna jag fikade med igår. Värdsystern och många av hennes andra kompisar börjar nämligen skolan imorgon så de kan inte följa med.

Förlåt om jag skriver för långa inlägg men så är det, hehe. Ha det bra så hörs vi. KRAM.

Hur går det med spanskan? #1

Vale, jag tycker det är dags att skriva lite om hur det går med spanskan. Jag tänker mig att jag ska göra en uppdatering en gång i veckan/varannan vecka om hur det går i min ”språkutveckling” (låter så töntigt men haha). Nu kommer alltså den första uppdateringen.

När jag kom till flygplatsen Valencia i torsdags förstod jag ingenting. De frågade hur resan hade varit och jag bara ”ehhhhhh…..”. Men sedan förstod jag när dom sa typ ”Bien? Mal?”. I bilresan hem pratade jag på engelska med Sandra. Så fort familjen pratade fort (vanligt) med varandra förstod jag ingenting.

Men nu har jag kommit in lite mer i tänket och familjen har förstått hur dålig jag är så de pratar otroligt sakta och bara med lätta ord. Jag har även märkt att för varje dag som går så förstår jag mer av deras konversationer mellan varandra. Jag kan dock inte svara dem på spanska för det är SÅ svårt att hitta orden. Haha!

Igår fikade jag med värdsystern och två kompisar till henne och då hoppade jag till och med in i ett samtal som de hade på spanska (fast jag pratade på engelska hehehe sorry).


Jag tror att om några månader kommer min spanska ha förbättrats myyyycket.


Fest i byn

Hola! Gårdagen blev mycket intressant. Efter att jag hade varit på skolan och allt det där åkte jag och köpte en mobil. Samsung Galaxy Trend. Alla har typ dem mobilerna här verkar det som. Den var ganska billig med så det var positivt. Sedan åkte jag och värdsystern in till stan och träffade hennes kompis. Vi satte oss på ett cupcake-ställe som hette "Cupcake Valencia". Kreativt namn eeh? Det var jättegott i alla fall och så kul att träffa en till tjej i min ålder. Ibland pratade de spanska med varandra men sedan översatte kompisen allt de hade sagt till mig, haha! Hon var duktig på engelska. Vi pratade i alla fall om filmer, böcker, musik, killar, allt möjligt. Kul! Vi ska nog gå på "Los juegos del hambre: En llamas" när den kommer ut på bio. Hungerspelen alltså.

Runt tio på kvällen åkte jag med värdfamiljen till en liten by cirka en timme utanför Valencia. Byn hette Agullent och min värdmammas mamma hade växt upp där så jag fick träffa massa släkt. Igår var det en speciell "fiesta" där så det var massa folk ute på gatorna. Vid elva gick vi upp på ett litet berg med ljuslyktor (se bild nedan) och när vi kom upp längst upp la alla människor sina ljuslyktor i en hög utanför en stor kyrka. Sedan stod vi i en kö för att komma in i kyrkan och väl inne var det en lång kö fram till altaret där det fanns en skål med olja. Oljan skulle man ta på fingret och smörja in i en korsliknande rörelse någonstans på kroppen där man har ont/brukar ha ont. Det var annorunda men en rolig upplevelse.

Efter oljan var det lång kö ut ur kyrkan (haha mycket folk) och sedan gick vi ner till byn igen. Där nere var festen i full gång. Det var en scen med ett coverband som spelade allt från YMCA till några ABBA-låtar till typiska spanska sånger. När ABBA spelades vände sig släkten (typ 10-15 personer) mot mig och ropade "Aaaaa ABBA! Suecia!" och sedan sjöng de med till låtarna. Det var roligt, haha.

Jag förstå inte så mycket av vad de säger men värdfamiljens mormor var jättegullig. Hon frågade hela tiden om jag gillade byn och la fiesta. Hon sa också många gånger "Qué guapa" om mig vilket var gulligt. Jag kommer träffa dem i November igen tror jag. Släkten alltså. Då kanske jag kan prata lite mer med dem också, vem vet.


Det var små söta gränder i byn


I vissa gränder var det "lampor" uppsatta


Riktigt crappy bild men tog med den för att visa vad det var för sorts ljuslyktor. De var gjorda av papper och sedan satt det ett riktigt ljus i dem. Vissa lyktor såg ut som de solar vi har på kräftskivan i Sverige som ni kan se på bilden!


Kyrkan och den lilla brasan


Scenen där ABBA spelades

Min skola


Vägen till skolan


Skolgården, el patio. Här kommer jag ha idrott tror jag


En annan del av skolgården

Eftersom det är en katolsk skola har de en kyrka. Det fanns även en mindre kyrksal inne i skolan

Idag var jag i skolan för första gången. Sandra följde med som tur var, för även om det var väldigt lätt att gå dit och skolan inte är jättestor är det inte lätt att veta var jag ska gå för att hitta läraren jag ska prata med och så.

Anledningen till att vi gick dit var för att jag skulle bestämma vilka ämnen jag skulle läsa och det var jättesvårt att förstå vad läraren frågade, men han var väldigt trevlig och Sandra hjälpte till att översätta till engelska. Vi kom i alla fall fram till att jag kommer läsa matte, biologi, kemi en termin, fysik den andra terminen, engelska, idrott och franska. Franska kommer bli intressant, haha! Jag kommer att läsa vissa kurser i sista året av gymnasiet (bachillerato de segundo) och vissa kurser i första året (bachillerato de primero).

Jag blev även introducerad till andra lärare och alla var jättetrevliga! Jag tycker dock fortfarande det är awkward att kindpussa folk. Jag träffade chefen för studier och hon var jätteduktig på engelska för hon har bott i USA i några år. Hon sa att om det är något jag undrar eller vill prata om så kan jag gå till henne. Så snällt! Jag pratade även med en engelskalärare som var trevlig och hon hade varit i Gävle, Uppsala och Stockholm.

Dagens roligaste/märkligaste var att ungefär hälften av alla kvinnliga lärare på skolan är nunnor! Till och med rektorn av skolan är nunna. De går runt i beiga klänningar och typiska "nunna-huvudbonader". Skolan är katolsk så jag antar att det är därför. Även tjejen som hade bott i USA var nunna.

See you later. Adiossss


Första dagen i Spanien

En lång dag har nu gått mot sitt slut. Jag hade tänkt att jag skulle skriva lite om vad jag har gjort och det lär bli långt så here we go:

Planet landade 14.05, det vill säga 20 minuter före angiven tid. Jag hämtade min väska utan problem och jag var faktiskt inte ens överdrivet nervös över att träffa värdfamiljen. När jag kom ut med väskan stod de där och jag fick ge mina allra första kindpussar. Det kommer nog ta ett tag innan jag förstår mig på det där. Hur som helst, de frågade hur resan hade gått och jag sa "muy bien". 

Flygplatsen låg bara kanske 10 minuter från deras hem med bil, så det var smidigt. Väl hemma visade de mig runt i huset och det är mysigt. Mitt rum är litet men jag gillar det! Jag fick äta min första lunch hos dem och det var pastagratäng. Det var lite pinsam tystnad ibland men det gick bra. Det roliga under middagen var att min värdbror Carlos (7 år) viskade "el silencio" varje gång det blev tyst, haha! Jag tycker ändå att vi kan kommunicera hyfsat. De anpassar sig och säger lätta ord och slänger in lite engelska här och där.

Efter middagen tittade vi lite på tv innan jag bestämde mig för att packa upp min väska. När jag hade gjort det gick jag tillbaka till TVn men då låg de där och sov. Siesta! ;)

Lite senare kom värdsyskonens kusiner Andrea och Carlos (japp han heter med Carlos) hit och vi drog till centrum med dem och min värdmamma. Värdsyskonen Sandra och Carlos följde också med. Vi åkte tunnelbana och det tog kanske 5 minuter in till centrala Valencia. Så gött! Och gatan man kom upp på var underbar. Det fanns Mango, H&M, Zara och mycket annat. Vi gick dock in på El Corte Inglés (köpcenter) och tittade på saker till skolan men jag köpte inget.

Efter det lämnade värdmamman, Carlos x2 oss och jag, Sandra och Andrea tog en promenad och de visade många av Valencias kända byggnader. Kommer inte ihåg vad hälften hette men jaja.. Valencia är SÅ SJUKT FINT!! Jag skojar inte! Bland den finaste staden jag har varit i! Här kommer några bilder jag tog med telefonen under promenaden:

Dåliga bilder jag vet, men det är alltid något.

Sedan mötte vi i alla fall upp de andra och åkte tilbaka. Väl hemma pratade jag med alla barn/ungdomar. Båda pojkarna gick omkring och visade saker och sa vad de hette på spanska. Typ pekade på sängen och sa "cama". Hahaha så kul! De är 8 och 10 år gamla. SÅ söta! Sedan kom kusinernas föräldrar så kindpussade även dem och försökte prata lite. Fun fact of the day: Idag har jag pratat med fyra stycken spanska pojkar/män och ALLA fyra heter Carlos. HAHA! Både min värdpappa, värdbror, kusinen och hans pappa heter det. Så roligt!

Klockan 22 (!!!) var det dags för middag och denna gången åt vi Tortillas. Jag trodde att tortillas var som tortillabröd men icke. Det var typ en hög omelett med potatis i. Gott i alla fall! Efter maten duschade jag och nu ska jag sova för jag dör av trötthet. Imorgon ska jag och Sandra åka till skolan och bestämma vilka ämnen jag ska läsa. Kan bli intressant. Jag tittade i hennes gamla skolböcker och oh. my. god. det här kommer inte bli ett lätt skolår.

Ha det bäst alla där hemma så hörs vi snart igen! <3

På flygplatsen

Jag har precis kommit förbi säkerhetskontrollen på flygplatsen i Marseille nu. Sitter och väntar att jag ska få veta vilken gate jag ska gå till. Jag börjar bli lite nervös nu. Inte för att flyga själv för det har jag gjort ett par gånger innan, men tt träffa familjen! Men det ska nog gå bra! Puss hej.

Nu börjar det dra ihop sig

Hehehe, jag känner mig ungefär som på andra bilden.

Seriöst! Jag åker IMORGON! Det är så sjukt kul och läskigt på samma gång! Jag ska alltså bo hos en helt okänd familj i 10 månader och jag pratar inte ens samma språk som dem. Förhoppningsvis pratar vi i alla fall samma språk innan jag ska åka hem, hehe.

Min värdmamma smsade precis och frågade hur jag mår och om jag är nervös. Gulligt av henne! Hon skrev också att på fredag ska vi träffa min kontaktperson på skolan och bestämma vilka ämnen jag ska läsa. Det kommer bli intressant att försöka få fram något angående skolan på spanska.

Mina bästa vänner från Sverige skrev också nyss och önskade mig lycka till och det gjorde mig glad för ett lycka till kan jag verkligen behöva! Tack tjejer, haha. :)

Marknaden


Varje onsdag och lördag är det marknad i Arles, där mamma bor. Imorse gick vi alltså upp lite tidigare för att kunna gå på den. Mamma köpte grönsaker och lite sådant, medan jag endast köpte en tvål till familjen i Valencia. Det är en speciell tvål som är gjort i Provance så det blir nog bra.

Efter marknaden gick jag, Sanna och Nils till Place du Forum (eller något liknande) och åt glass på ett café. Jag älskar den glassen och äter många sådana glassar varje sommar.

Nu ska vi snart dra till stranden en liten stund och efter det måste jag packa för imorgon åker jag till Spanien!!! Herregud vad fort tiden går. Känns som att det var nyss (2010) jag satt här i Frankrike och läste massa bloggar om utbytesstudenter och var avundsjuk på dem. Och nu är det jag själv som ska åka!

Heldag i Marseille

Jag vet, kvalitén på tre av bildern är HEMSK men det är för att jag har ett nytt bildredigeringsprogram och det blev så när jag förminskade bilderna. Nu har jag dock fattat hur man gör så det kommer nog bli bättre senare.

Idag tog jag, mamma, Sanna och Nils tåget till Marseille, vilket är en av Frankrikes största städer. Vi gick ner till hamnen och fotade lite och åt även lunch på en Vietnamesisk (???) restaurang. Jag åt kyckling med ris, mums! Efter lunchen var det dags att shoppa och jag var såå glad för jag har sett fram emot att köpa ögonskuggorna från Urban Decay's Naked Palette på Sephora i några veckor. Superfina! MEN när jag kom dit fanns de inte för de var slutsålda!! Sadface. Jag köpte en concealer som jag har hört bra om på youtube istället så den ser jag fram emot att testa. Förhoppningsvis har de ögonskuggorna i Spanien istället. :)

På tåget hem tog jag upp min kamera och såg att hela UV-skyddet hade gått sönder!!! Fatta vilken tur att jag hade det på!? Annars hade hela objektivet varit förstört och det hade ju inte varit så kul. Blä. Måste fixa ett nytt sånt skydd innan jag tappar kameran (jag är ganska klantig japp japp).

Kram till er där hemma!

Saintes Maries de la Mer


Nu är jag framme i Frankrike! Vi kom fram runt halv två igårnatt och sedan somnade jag nästan med en gång för jag var så trött. Det var verkligen jobbigt att säga hejdå till familjen i Sverige men som sagt, jag kommer ju se dem igen hyfsat snart.

Idag åkte jag, mamma, syster Sanna och hennes pojkvän Nils till stranden i Saintes Marie de la Mer. Vattnet var riktigt kallt så jag badade bara en gång men de andra gick i några gånger till tror jag. Det har dock varit över 30 grader hela dagen i luften så det är ju lagom, hehe.

På stranden var jag också duktig och tog upp min spanska bok från skolan hemma i Sverige. Jag frågade min lärare om jag fick ta med den och hon sa att det var okej så länge jag lämnar tillbaka den när jag kommer hem. Det är alltså spanska 4, som jag redan har läst och fått betyg i, men det är helt sjukt vad snabbt man glömmer. Jag kommer nog få nytta av den boken!

Imorgon ska vi åka till Marseille och shoppa, så det ser jag verkligen fram emot. Vi hörs! 

En sista svensk frukost

 
Efter cirka 6 timmars sömn ringde alarmklockan imorse. Då var det dags att göra sig i ordning för att åka till Sofia. Där skulle jag nämligen äta frukost med henne och Madde. Jag grät redan på väg dit så kände att det här kommer inte bli lätt, haha.
 
Frukosten var i alla fall underbar! De hade stekt plättar, kokat ägg, gjort smoothies och hade mackor och grönsaker. Mums! Jag fick även ett superfint mobilskal med en bild på oss tre. Tack tjejer! <3
 
Själva avskedet tog lång tid meen vi ses ju igen om 10 månader så jag försöker se det positivt.

Selena Gomez

 
Konserten var mycket bra igår kväll! Selena är väl inte världens bästa live-sångerska men det var ingenting som man tänkte på. Antingen mimade hon eller så skrek alla 12-åringar så mycket så att man inte hörde. Hehe. För det var väldigt många småtjejer där! Även en hel del föräldrar till dem. Och så jag och Fanny förstås. Hehe! Ne det var många jämnåriga med. :)
 
Konserten varade i cirka 1,5 timme och det var verkligen kul. Hon var otroligt duktig på att dansa! Vi stod ganska långt fram om man tänker på hur många som stod bakom och jag såg faktiskt helt okej bra.
 
Direkt efter konserten åkte vi hem. Jag körde till Ödeshög och därifrån tog Fanny över ratten. Det var väldigt sorgligt att säga hejdå till henne men vi ses ju "snart" igen. Jag fick förresten en One Direction-aktivitetsbok av henne med! Hahaha! Den ska med på planet. ;) Jag fick även ett usb-minne men fick inte titta på det förrän jag är i Spanien.

RSS 2.0