Tre lediga dagar

Några bilder på vägen mellan centrum och mitt hem

Hej hopp! Idag är det onsdag och den femte dagen hemma i rad. Jag har nämligen inte haft skola ännu denna vecka. Imorgon börjar jag igen. Varför har jag inte skola då? Det är så att de som går sista året på gymnasiet här på min skola är i Madrid. Jag fick frågan om jag ville följa med i början av november förra året men tackade nej. Då tänkte jag att jag ändå skulle dit med min organisation och jag kände inte för att betala 100 euro för att gå på massa museum och dessutom visste jag ju att mina kompisar inte skulle följa med. Nu har jag dock insett att det var väldigt dumt av mig att inte vilja följa med. Jag hade säkert fått bättre kontakt med mina klasskompisar om jag hade följt med. Men jaja, det är lätt att ångra sig i efterhand.
 
Så vad har jag gjort dessa lediga dagar? Mer eller mindre ingenting. Idag tog jag dock metron till centrum och shoppade lite. Köpte en ansiktsmask och en ansiktstvätt från LUSH och ett läpp-balsam och ett body butter från The Body Shop. Sen gick jag tillbaka. Tog ungefär 25 minuter men det kan nog gå fortare. Jag var nämligen tvungen att ta upp Google Maps då jag inte visste hur man gick. Det är när jag tar promenader som jag verkligen inser att Valencia inte är mitt hem. I vanliga fall känns liksom allt "som vanligt" nu, men det räcker att gå 10 minuter, så kommer jag till gator jag aldrig har sett förrut. Då komer jag tillbaka lite till verkligheten och inser att jag faktiskt befinner mig i Spanien, och hur coolt det är!
 
Efter att vi har ätit senare idag ska jag följa med min värdmamma till hennes jobb. Hon jobbar ju med småbarn så det ska bli kul. Ha det bra, puss och kram.

Reyes Magos


Mer än tjugo dagar efter att det hände, men bättre sent än aldrig eller hur?
 
Den femte januari tog jag, min värdmamma och min värdkusin metron till Valencias centrum för att titta på en parad. Det var nämligen ett stort firande för att de tre vise männen skule komma natten mellan femte och sjätte och ge barnen julklappar. Här i Spanien är det många som tror på de tre vise männen istället för tomten.
 
Paraden var jättefin och det kändes som att varenda barn i Valencia var där och tittade med sina föräldrar. Och så jag då, haha. Min värdbror och lillkusin (10 år) var med i paraden. Min värdpappa också. De säger nämligen till barnen att det är brandmännen som hjälper de tre vise männen in i husen under natten för att lämna paketen och min värdpappa är brandman. Gamla brandbilar åkte alltså igenom staden och en del barn, som min värdbror och kusinen, fick sitta på den. I slutet av paraden kom förstås de tre vise männen, jag har bild på en av dem längst upp.
 
Efter paraden gick min värdfamilj till en kinarestaurang tillsammans med kusinfamiljen och tre familjer till och åt middag. Efter middagen bytte vi ungdomar och barn paket. Vi hade fått var sitt namn någon vecka innan och köpt till den. Jag fick en kille jag knappt visste vem det var men min värdmamma ringde hans mamma och frågade vad han ville ha, så köpte jag det. En volleyboll om ni vill veta. Själv fick jag en bok om One Direction av min värdbror, haha! Han hade fått välja helt själv vad jag skulle få och han hade velat köpa en poster med Harry Styles men det fanns tydligen inte så det fick bli en bok istället. Söt är han.
 
När vi kom hem gjorde vi iordning lite godsaker till männen och min värdbror lade på lite svenska saker också som pepparkakor och skumtomtar. När han hade gått och lagt sig åt vi andra upp några av sakerna och sedan gick även vi och la oss. Värdmamman stannade uppe och la dit alla paket.
 
Morgonen därpå väcktes jag av min värdbror som skrek "Tilda, Tilda! De tre vise männen har varit här! De har tagit med sig paket till dig med!". Så upp fick jag gå och sen satt vi och öppnade paket ett tag. Då fick jag en supermysig filt, en skiva med min spanska favoritartist Pablo Alborán och en dagbok.
 
Under dagen gick vi sedan vidare till farmodern och mormodern. Hos farmodern fick jag ett armband, sedan hemma igen kom farfadern och av honom fick jag en hel samling med skivor med klassisk musik och hos mormodern fick jag en tröja av henne och en parfym, body lotion och nagellack av kusinerna. Jag är väldigt tacksam för allt jag fick och är så glad över att jag har kommit i en sån härlig värdfamilj.
 
Det var allt för idag. Ha det bra så hörs vi en annan gång!

Mitt jullov i Portugal

Hej igen! Dags att berätta om mitt jullov. Igår berättade jag ju om julafton och lite snabbt om juldagen så nu tar vi vid den 26:e december. På morgonen tog jag och min värdsyster oss in till centrum igen för att köpa en nyårsklänning till henne och skor till oss båda. Det tog lite längre än vad det var tänkt men tillslut hittade vi någonting och åkte hem. Väl hemma packade vi ner det sista i våra resväskor för vi skulle nämligen åka till PORTUGAL!!! Hela min värdfamilj! Med deras husbil. Det var min värdmammas idé. Hon sa det redan innan portugisen (Patricia) hade åkt hem men jag trodde ju inte att det faktiskt skulle bli så. Men några dagar innan julafton bestämdes det på riktigt och den 26:e var vi påväg.
 
Vi stannade första natten i en stad som heter Ávlia. En stad som var helt inringad med mur. Häftigt. Dagen efter åkte vi en bit till och stannade sedan i Salamanca. Där skrev jag ett blogginlägg men det publicerades visst aldrig märkte jag när jag kom tillbaka till Spanien. Oh well... Salamanca är i alla fall en jättefin stad med ett känt universitet. Det var supermysigt att gå omkring bland de fina byggnaderna under kvällen. Två bilder därifrån:


Den 28:e december korsade vi gränsen till Portugal och på kvällen fick jag träffa Patricia igen! Så kul! Hennes mamma frågade om jag och värdsystern ville sova över så det gjorde vi. Supermysig kväll. Tittade även lite på tv och det måste nämnas att i Portugal dubbar de minsann inte. Tack.

Dagen därpå åt hela min värdfamilj hemma hos Patriciaoch sen åkte min värdfamilj och Patricia till en stad i närheten av hennes som hette Guimarães. Superfint även där. Hennes familj kom även efter ett tag så tog vi en promenad med dem genom staden. Dagen därpå fortsatte vi med turistande fast denna gång i Porto. En stor stad i Portugal med en massa färgglada hus. Mysigt!

Nästa dag var nyårsafton! Jag och värdsystern vaknade upp hos Patricia och så chillade vi under dagen innan vi började göra oss i ordning. Ni anar inte hur skönt det var att duscha i en ordentlig dusch igen efter att ha duschat i en husbil i flera dagar. Underbart! Det konstigaste med nyår enligt min åsikt var att vi inte bytte om till finkläder förrän efter middagen. Jag, värdsyster och Patricia satt där i mer eller mindre pyjamas och åt. Min värdfamilj och Patricias familj var det som firade tillsammans. God mat och en himla massa efterrätt. När allt var uppätet sminkade vi oss. Eller tja, jag sminkade oss. Haha! Jag hade aldrig sminkt någon annan än mig själv förrut men det blev ganska bra.

Vid tolvslaget ville min familj förstås äta 12 vindruvor, för det är en tradition de har i Spanien. De äter en vindruva de tolv sista sekunderna på året. Dock blev det lite kaos-artat för det visade sig att i Portugal räknar de ner från tio på tvn. Men men, 12 vindruvor åts i alla fall och det är väl det som är det viktiga. Hehe. Sen kom två kompisar till Patricia och hämtade oss tre tjejer och vi begav oss mot en nattklubb som låg en timma från hennes stad. Har aldrig varit så rädd när jag åkt bil tror jag. Men meeen.

 
Klubben vi var på är en kedja och den heter Pacha. Ska tydligen vara känt i Spanien också. Finns totalt i elva länder, men inte i Sverige. Det var trevligt där! Det fanns flera olika dansgolv med olika musikstilar men vi var nästan hela tiden vid house-golvet. Något som har slagit mig nu när jag har varit utomlands i några månader är hur känd svensk musik är! Det spelas alltid en hel drös med svenska låtar varje gång jag är ute. Trevligt tycker jag! Även om jag egenligen inte är så stort fan av house, hehe.

Allt som allt så var det en riktigt kul kväll och vi kom hem igen runt halv sju på morgonen. Då fick vi ett par timmars sömn innan det var dags att äta och påbörja resan hem igen. Denna gången stannade vi bara en natt så det blev intensivt med allt bilåkande men det gick bra med hjälp av min kära mobil och mina hörlurar.

Fortsättning av berättandet om jullovet följer... hehe.

Julen i Spanien

Hej hopp! Tänkte ta att göra en liten kort uppdatering om min jul här i Spanien. Kan vara kul att få veta lite om hur man firar i ett annat land, eller hur? Det var även av den anledningen jag valde att inte åka hem till Sverige över julen (som man faktiskt har valet att göra med min organisation). Jag kände att nu när jag har chansen att faktiskt uppleva en jul utanför Sverige får jag ju ta den! :)

Den 23:e december åkte jag, min värdsyster och hennes kusin till en stad två timmar ifrån Valencia som heter Elda. Där skulle vi fira en kompis till dem som fyllde sjutton. Jag har träffat kompisen i Benidorm så jag känner väl henne mer eller mindre också. Vi åt middag på en bar tillsammans med cirka 30 av hennes vänner och sedan gick vi till en lokal och dansade i några timmar. Jag hade en ganska dålig kväll. Vet inte varför men kan tänka mig att det har att göra med att jag längtade hem till Sverige.

Morgonen därefter var det alltså julafon och det kändes det INTE som. Vi hade alltså sovit över hos kompisen. Totalt var vi sex stycken. Morgonen var ännu värre än kvällen innan. Saknade Sverige så sjukt mycket och det kändes bara så fel att sitta och äta sockerkaka, kakor och varm oboy till frukost istället för risgrynsgröt och macka med julskinka som jag alltid äter i Sverige på julafton. Efter frukosten tog vi hur som helst bussen mot Valencia igen och under tiden jag satt där tog jag tillfället i akt och Skypade med min familj där hemma. Alla fyra storasyskon, mamma, mormor och morfar på en enda gång, från 4 olika platser. Det var kul att få säga God Jul och se vad de hade för sig hemma i Sverige.

Sen under dagen på julafton gjorde vi i stort sett ingenting under dagen men på kvällen åkte jag och min värsyster in till centrum och så köpte jag en klänning inför nyårsafton. Kändes lagom märkligt att gå och shoppa på julafton.

 
Lite efter nio var det äntligen dags för att faktiskt fira lite! Min värdfamilj och kusinernas familj (det vill säga portugisens värdfamilj, fast hon ju inte är här längre) gick till mormorns lägenhet för att äta middag. Min härliga värdmamma hade gjort köttbullar för min skull! Jag hade berättat för min värdsyster att köttbullar är typiskt på julafton hemma och när hon sa det till värdmamman sa hon direkt att "ja men då gör vi det", så medan jag hade suttit på bussen hade hon fixat ihop köttbullar enligt min mormors recept. Dock megastora, men det fixade jag sen när jag kom hem, haha. Det var i alla fall trevligt att se köttbullarna där bland all skinka och ost. Ni ser dem på andra bilden ovan längst bort på bordet. Det fanns mer, don't worry. De blev i alla fall väldigt uppskattade och jag älskade dem. Min mamma som var i Valencia i mitten december hade även med sig julmust och glögg så det dracks det av med. 

När middagen var avslutad och glass hade ätits till efterrätt tog min värdsyster fram din dator och det delades ut papper till alla utom mig. Vad händer, tänkte jag, men sen börjades "Julen är här" spelas ur datorn och hela släkten försökte sjunga med till denna underbara svenska jullåt. Hahaha! Jag är så himla tacksam för min värdfamilj! Hur härliga och roliga är de inte? Det slutade med att vi satt och skrattade så vi grät. Sen var jag förstås tvungen att sjunga låten solo inför alla medan min värdmamma filmade. Här får man inte vara blygsam minsann, haha. Sedan fortsatte vi lyssna på andra svenska jullåtar och efter det gick vi vidare till spanska och de satt alla och sjöng. Det var så himla mysigt och jag hade tillslut en RIKTIGT bra julafton och jag var så lycklig när vi gick hemåt.

Innan vi gick till mormodern hade jag lagt upp mina julklappar som jag hade fått skickade från Sverige på min bänk och när vi kom tillbaka låtsades vi som att tomten hade varit och lämnat dem där under tiden vi åt. Min värdbror tror nämligen fortfarande på tomten. Jag öppnade alla paket och TACK ännu en gång till er som hade skickat. Jag blev superglad! Mina värdsyskon fick inte julklappar på julafton (eller jo min värdbror och kusinen på tio år fick en bok var, och lite choklad av tomten men inte mer), för här får de julklapparna den sjätte december av de tre vise männen. Men mer om det en annan gång.

På juldagen åt vi med släkt här hemma och sedan tog vi en runda till min "värdfarfar" och till mormodern igen. Trevlig dag det med men man var lagom mätt efter allt ätande.

Nästa gång ska jag skriva mer om vad jag gjorde mer på jullovet, vi hörs då. Puss och kram!

Tillbaka i skolan

Tjohoo en ny bakgrund på min selfie, ehehe!

Nu kanske ni vill att jag ska skriva lite om mitt jullov och allt som hände då och det ska jag men det kommer senare i veckan. Redan imorgon kommer det faktiskt ett inlägg om min julafton. Nu vill jag bara skriva en liten kortis om min dag.
 
Idag var alltså första dagen i skolan för spanjorerna, och förstås för mig. Jag var så sjukt nervös igårkväll så jag kunde inte sova, haha. Varför då, undrar ni nu. Du har ju gått i den skolan i mer än tre månader nu, det är väl inget konstigt att gå tillbaka? Nej det kan man ju tänka MEN nu är det ju så att mina underbara vänner som jag hängde med från att jag gick in i skolan varenda dag tills det att jag gick ut har ju åkt hem till sina länder. Och kvar är jag. Själv. Men det har jag ju tjatat om så mycket nu så det vet ni ju redan.

På morgonen när jag kom dit möttes jag av rektorn och kontaktpersonen som frågade lite om jag har haft ett bra lov osv. Sen till första lektionen som var spanska. Där satt jag med min Spanska 5-bok ett tag men uppgifterna är så dryga och tar bara lång tid att göra utan att man faktiskt lär sig särskilt mycket så det var tråkigt.

Sen hade jag fysik, som jag inte har något att säga om. Vidare håltimma. Själv. Haha. Men satt med min matte 4-bok från Sverige och räknade. Jag vet inte om jag har skrivit det men jag funderar på att plugga på den matten här och sedan tenta av det när jag kommer hem. Min pappa skickade boken på posten. Har för övrigt inte fått så mycket gjort på en håltimma som jag fick idag sen jag kom hit. Vi gjorde nämligen aldrig något vettigt innan när vi var flera. Följande lektion var engelska och det vet ni ju hur mycket jag tycker om. Inte. Så jag satt med matten där med. Sista lektionen för dagen var kemi och har inget att säga om det heller, förutom att jag gillar min kemilärare supermycket. Önskar att alla lärare var som honom!

Skoldagen i sig var väl helt okej i allmänhet. Är tacksam för att det finns de som vet att jag saknar mina vänner och kommer fram och pratar med mig även om jag inte har varit särskilt social med dem de senaste månaderna. På rasten stod jag och pratade med amerikanren. Hon är härlig hon. Det kändes dock märkligt att prata engelska igen.

I eftermiddag ska jag och min värdmamma åka till stan och byta något som jag fick av de tre vise männen igår, och nu ska jag försöka mig på att skriva ett tidsinställt inlägg, haha. Puss och kram!

RSS 2.0