Fallas har börjat

 
Den 23:e februari var det invigningen av Fallas. För er som inte vet vad Fallas är så är det alltså en fest som pågår under några veckor i mars i Valencia för att hylla staden (tror jag). Invigningen höll hus vid Torres de Serranos och det var hur mycket människor där som helst. Jag var där med min värdsyster och tre av hennes kompisar. Själva tornet var ingången till staden när Valencia hade en mur omkring sig. Superfin tycker jag! De hade olika ljus som lös på det med så det var färgat i olika färger och mönster hela tiden.

Efter att ha väntat en bra stund kom en politiker ut och pratade och skrek i slutet "JA ESTEM EN FALLES" vilket är valenciano och mer eller mindre betyder "nu är vi i fallas". Efter politikern pratade la fallera mayor om hur man skulle vara stolt över Valencia och språket och att vi skulle njuta av musiken och festligheterna under fallas och en hel del annat. De pratade på valenciano och då jag inte förstår det så bra så fick jag allt översatt till castellano ("vanlig" spanska).

Den första mars började de med mascletas varje dag (läs om när jag såg en mascleta i oktober här), men ännu har jag inte gått på någon, för ljudet är så ofantligt högt så jag vet inte om jag kommer våga gå igen. Jag vill inte få mer tinnitus än vad jag redan har nämligen. Jag kan säga såhär att jag bor cirka 30 minuters gång från centrum och man kan höra las mascletas in till där jag bor, när fönster är stängda och allt. Varje dag visar de det live på TV med så jag har tittat en gång där istället. Det räcker för mig. Även om jag antar att jag kommer behöva gå på någon när Mario kommer hit, haha.Ett annat tecken på att det är Fallas är att La Comunidad Valencianas flagga är uppsatt på många gator i staden. Och att folk smäller smällare överallt. Jag blir lika rädd varje gång.

Förhoppningsvis kommer jag visa er fler uppdateringar om Fallas under tiden det pågår. Puss hej!

19 år!

Jag har nyss fyllt 19 år! En vecka innan min födelsedag firades jag av familjen tillsammans med min värdsyster som ockå fyllde 19. Mormor, farfar, kusinerna med föräldrar och värdfamiljens kompisar som bor över oss kom för att fira oss. Värdsystern hade gjort en kaka från ett portugisiskt recept som vi fick av Patricias mamma när vi var och hälsade på dem i julas. Jag gjorde en klassisk kladdkaka och det bev väldigt uppskattat av alla. De hade dock knappt några redskap för att kunna baka så det var lite krångligt. Vi lånade en maskin att blanda smeten med av grannarna och ingredienserna gick vi mer eller mindre på ögonmått, för familjen hade varken de mått vi använder i Sverige eller en våg. Men det blev ju bra tillslut.

Efter vi hade ätit kakor var det dags för presentutdeling och jag fick många fina saker och jag är väldigt tacksam för allt jag fick.

 
Här har ni mina presenter. En halsduk, boken The Fault in Our Stars av John Green som jag hade pratat om att jag ville köpa på engelska så det var perfekt att jag fick den (snälla alla läs den det är en otroligt bra bok), en kudde med en bild på mig och mina favoritmänniskor som jag har lärt känna i Spanien (nu har både Patricia, värdsystern och jag var sin kudde med bilden på och Mario har en matta till datamusen), en t-shirt, en jeansjacka (!!) och en skiva "¿Con quién se queda el perro?" med ett av mina favortband Jesse & Joy.

Dagen innan min födelsedag, alltså i lördags, åkte vi iväg med husbilen. Vi åkte norrut så det blev faktiskt ganska kallt. På kvällen när vi åt middag frågade de hur vi brukar fira födelsedagar i Sverige och jag berättade om att familjen kommer in sjungande och väcker en med frukost på sängen och paket.

På morgonen därpå vaknade jag av att min värdpappa stod och slog två grytlock mot varandra medan min värdmamma och värdbror sjöng feliz cumpleaños till mig. Sedan fick jag en bit bröd med ett värmeljus på. Hahaha! Det var deras försök att fira min födelsedag som jag gör hemma, och visst var det en bra start på dagen! Senare tog vi en promenad i byn och grillade efter det till lunch och det var gott. Sen åkte vi hem och väl hemma pratade jag på skype med först pappa och lillasyster och sen mamma.

Det var allt för idag! Hej då!

RSS 2.0