Kvällarna under Fallas


Här har ni ett par bilder som visar lite av sakerna vi gjorde under kvällarna och nätterna under Fallas.

DJ-"festival". En kväll åkte vi på en fest på ett stort område med några (stora) tält där olika DJs spelade. Innan vi kom dit stod vi ute på gatan och snackade och så. Det kallas Botellón här i Spanien och är en populär sak att göra med sina kompisar. Man tar med sig lite dricka och umgås ett gäng i en park eller som denna gången, på en gata. Hur som helst, festivalen kunde väl ha varit bättre men jaja, alla dagar i livet kan ju inte vara bra! ;)
 
Hemma hos en kompis. En kväll startade vi med att vara hemma hos en tjej i klassen. Det händer inte ofta! Där åt vi pizza och sen spelade kort innan vi gick ut.

Ute och tittade på olika fallas (monument). På bilderna kan ni se tre olika. Innan fallas börjar kan man gå på en utställning och varje falla har valt ut en liten docka från sitt monument och så får alla rösta. Detta var vi och gjorde och det var kul att se dem. Svårt att välja en att rösta på bara när det fanns flera hundra. Hur som helst, den som jag tror kom tvåa i tävlingen kan ni se på bilden längst ner. Den som kommer etta vinner att den dockan som var på utställningen inte blir uppbrännd, och istället satt på ett museum. Det monumentet till den vinnande fallan blir också den allra sista fallan att bli uppbränd i Valencia.
 
Disco móviles. Flera kvällar gick vi runt bland festerna på gatan som hade uppställda högtalare. Det var extremt mycket folk och det kunde bli väldigt läskigt när folk började kasta smällare mitt i folkmassan. Det fanns speciellt läskiga smällare som kallades "borrachos" (vilket betyder fulla) som följde efter den som sprang. De följde liksom med vinden så de flög åt alla möjliga håll. Läskigt! Mer läskiga saker som hände under Fallas var att vi hamnade precis bredvid ett slagsmål och min värdsyster råkade få en knytnäve i ansiktet.

Jag bir väldigt taggad på att åka tillbaka och se Fallas nästa år när jag ser bilder på allting. Jag kommer definitivf åka tillbaka någon gång snart.

Fallas i skolan

Här kommer del två av min lilla fallasberättelse. Nu ska jag berätta om den 14:e mars. Det var sista dagen i skolan innan det lilla lovet och det var även dagen då fallas skulle firas i skolan. Berättar mer under bilderna.


Så, som jag har berättat innan gör varje "falla-grupp" i Valencia ett monument som sedan bränns upp sista dagen under fallas. I skolan hade de också byggt några monument. Småbarnen hade fått göra typiska grejer från Valencia och min värbror gjorde till exempel en av portarna som ledde in till Valencia när staden hade en mur omkring sig. Ni kan se den på de översta bilderna. Jag hjälpte till en del också och det var väldigt kul! På mittenbilden kan ni se alla småbarnens fallas, och min värdbrors syns lite i nedre vänstra hörnet. De som går första året på gymnasiet har också i uppgift att göra en falla (monument) och de gör varje år avbilder av lärarna med ett speciellt tema. Detta året var temat lite diffust men många av dem var relaterade till filmer och serier, och vissa verkade inte alls vara kopplat till något. De tre bilderna ovan förestället min fysik/matte-lärare, engelskalärare och idrottslärare.


Dagen innan allt detta kom Mario till Valencia!!! Eller italienaren som jag kallade honom på bloggen innan. Åh ni anar inte hur kul det var att träffa honom igen. Han kom till skolan under dagen för att fira fallas och att träffa alla klasskompisar och så. På bilden till vänster ser ni även Elly, den amerikanska utbytesstudenten på skolan som jag är bra kompis med.

Skjortan jag har på mig på bilderna är något typiskt för fallas den med. En kompis hade med sig en extra som jag blev tvingad att ta på mig. Men det var kul för jag gillar att "vara en del av kulturen". Den halsgrejen som Mario har på sig går egentligen med skjortan. Jag tror att det står "Fallas" på den där bak.


Efter att ha gått runt och pratat och ätit bakelser doppade i smält chocklad var det dags att elda upp las fallas. De hade massa smällare som byggde upp till elden och jag var inte alls beredd så jag blev livrädd och Elly och Mario fick sig ett gott skratt.

 
När allt var klart stack jag, Mario och ett par klasskompisar till centrum för att se en mascleta. Sen förra gången jag var på en sån i oktober visste jag ju vilken otroligt hög ljudvolym det var så jag hade köpt öronproppar och alla skrattade åt mig och frågade om jag var allvarlig. Japp. Jag har lite känsliga öron haha. Under själva mascletan var det bara jag, Mario, Luis som är med på bilden ovan och en tjej till. De andra gick till en restaurang för att hålla ett bord. När mascletan var klar (vilken gick jättebra med öronpropparna) gick vi och åt och sen till en park och chillade ett tag.

Disco móvil

Hej! Jag tänkte att jag skulle göra ett par inlägg om Fallas. Jag börjar med det första "eventet" jag var på. Det var en så kallad disco móvil. Min värdsysters kompis är fallera (det vill säga hon är med i en av alla grupper under fallas och klär sig i de typiska kläderna och så) och hennes falla hade en disco móvil. Det vill säga ett disco som kan flyttas. Det är som ett disco utomhus. De sätter upp stora högtalare och folk kommer och dansar och har skoj. Detta var den åttonde mars.

Först gick vi ut ett gäng kompisar och åt på Burger King. Sen runt ett gick vi till discot och dansade till klockan fyra någonting. Det jag gillar så mycket med att festa i Spanien är att de spelar massa spansk musik. Inte bara massa house som Avicii och sånt. Så härligt! Jag ska försöka ta med mig lite av det när jag kommer till Sverige. ;)

 
 

Bokat hemresa och saker jag saknar

För någon vecka sedan bokade jag hemresa! Helt otroligt vad nära det känns helt plötsligt. Jag kommer att lämna Spanien den 22:a juni och åka till Frankrike till min mamma som bor där. Två dagar senare, den 24:e juni åker jag hem till Sverige och får träffa (nästan) alla jag har saknat så länge!

När vi ändå är inne på ämnet om saker jag saknar tänkte jag att jag kunde göra en lista på just det:

 
Min familj. Det är ju en självklarhet. Jag saknar den så himla mycket och jag kommer bli så himla glad när jag får träffa alla igen. Vill bara ge Lisa (lillsyster, tre år) en STOR KRAM nu. Den nedre bilden är tagen för ungefär två år sedan skulle jag gissa på och det är jag och alla mina syskon med på den. Ja, jag har en stor famlj, haha.

 
Mina kompisar. Även dem kan ni ju förstå att jag saknar. Åh jag blir alldeles pirrig när jag tänker på att det bara är 2,5 månader kvar tills jag får träffa alla igen. Puss på er!

 
Mat och godis. Köttbullar, en ordentlig frukost, köttfärssås, kebabpizza, pastasås med kyckling och bacon, Johans cafés macka med kycklingröra, saft och ostbågar är bara några av sakerna jag saknar.

 
Sättet att umgås med folk. Här i Spanien umgås man väldigt sällan hemma hos folk, i alla fall de i min skola. Och om de träffas en vardag är det bara för att plugga tillsammans och träffas de en helg går de ut till centrum. Jag saknar jättemycket att bara gå hem till en av mina kompisar och sitta och snacka eller se en film en dag efter skolan.

Gå ut på krogen. Det är ju så mysigt att gå ut och och sätta sig på Bongo eller Amor i Jönköping med sina bästa kompisar och snacka och sedan gå ut och dansa lite. Åh vad kul det ska bli att komma hem och göra det igen.

Jobba. Ja, denna kanske kommer lite oväntat men jag kan sakna att jobba ibland. Jag brukade jobba på ICA några gånger i veckan och det var faktiskt väldigt trevligt. Speciellt saknar jag väl att få lön, hehe. Men det finns många härliga kompisar där med som jag saknar. Jag har haft tur och ska få fortsätta jobba när jag kommer tillbaka, och har redan pratat med min chef om det. Den första juli är jag tillbaka i kassan!

 
Skolan. Ännu en lite oväntad sak kanske. Men jag har blivit så trött på den spanska skolan det senaste så kan inte vänta tills jag börjar i Sverige igen. Jag önskar att alla som klagar på det svenska skolsystemet på twitter 24/7 skulle ta en tripp till Spanien så skulle ni sluta klaga på allting och inse att det inte är så himla dumt.

 
Naturen. Förstå mig inte fel, jag ÄLSKAR att bo i storstaden och Valencia men det är ju så himla mysigt med lite skog och träd i Sverige, haha. När jag kommer hem kommer jag gå på massa mysiga promenader och njuta av den härliga natur vi har hemma. ♥

RSS 2.0