Parque Gulliver

Parken från ovan.

Nu ska jag äntligen skriva ett litet inlägg om min lördag. P¨å eftermiddagen åkte vi till el Parque Gulliver. Det är en lekplats som är formad som en man från berättelsen Gullivers resor. Jag har inte läst hela berättelsen men jag vet i alla fall att huvudpersonen Gulliver kommer till ett land där alla är små och det är från denna del av sagan som lekplatsen är utformad.

Jag var där med värdsyster, värdbror, portugisen, hennes värdbror (kusin till mina värdsyskon) och italienaren. Tyvärr var inte de andra tonåringarna lika omogna som jag är så vi äldre satte oss på kanten och tittade på medan pojkarna lekte. Jag hade gärna sprungit upp och klättrat lite, haha.

Efteråt åkte hela gänget direkt hem till oss och där spelade vi lite singstar. Dock fanns det nästan bara spanska låtar men de hade en skiva med majoritet på engelska; ABBA! Hur kul!? Det konstiga var dock att många låtar även där var på spanska. Jag hade ingen aning om att ABBA har spelat in låtar på spanska. Hur som helst så tvingade de mig sjunga en låt själv inför dom andra bara för att de är svenska.

Vi åt kinesisk mat och det var gott men det är bättre i Sverige. Efter maten spelade vi Trivial Pursuit men då det var på spanska var jag inte så himla aktiv. Kul kväll allt som allt och dagen efter åkte jag ju till la Ciudad de las Artes y las Ciencias, men det har jag redan skrivit om. Puss och kram så hörs vi!

El oceonográfico y el museo Principe Filipe


I söndags åkte jag, portugisen, italienaren och Ludwig (från Sverige) till la Ciudad de las Artes y las Ciencias. Jag har ju lagt ut bilder på det innan men då var jag bara utanför. Denna gången gick vi in. Först gick vi in på el oceonográfico vilket är en massa olika byggnader med akvarium. Det fanns allt från clownfiskar till hajar. Det var väldigt häftigt men jag tröttnar ganska snabbt på att titta på djur, haha.

Efter några timmar där gick vi och åt på McDonalds och vi kom mitt i lunch-rusningen (dvs klockan tre eller något) och sedan satt vi där ett bra tag.

Efter det gick vi till museet och det var lite som universeum i Göteborg. Nu var det väldigt länge sedan jag var där men vad jag kommer ihåg finns det massa tekniska saker att testa osv? Det gjorde det här i alla fall. Det coolaste var nog att jag fick gå in i ett rum, ställa mig där i några sekunder och sedan gå ut igen. Där inne hade de tydligen scannat av min kropp (jag fattade ingenintg medan jag väl var där inne) och utanför fanns det en skärm där jag kunde välja mitt foto och byta kläder på mig själv. Hur häftigt? Jag kunde byta så att jag hade skate-kläder, balklänning eller varför inte se ut som Mozart?

När stället stängde klockan sju gick vi in på ett shoppingcenter och köpte godis och gick runt och fönstershoppade lite innan vi åkte hem. Jag var hemma klockan nio och jag är fortfarande trött efter den dagen känns det som. Haha! Jag sov siesta på 2,5 timmar både igår och idag. Skönt!

Förlåt att jag inte skriver lika ofta längre men av någon anledning har det blivit tråkigt att lägga upp saker här. Förhoppningsvis går det över snart så att jag kan börja blogga normalt. Ha det fint, puss och kram.
 

En molnig solnedgång


Hola! Igårkväll åkte jag med mina värdföräldrar och värdbror till en sjö utanför Valencia och det var tänkt att jag skulle ta bilder på solnedgången. Tyvärr var det molnigt så det blev inte direkt som jag hade tänkt mig men det var fint ändå.

När vi hade åkt tillbaka gick jag och min värdsyster till skolan för att möta upp italienaren och sedan gick vi vidare till portugisens hem och därifrån till en restaurang. Där åt vi mackor, något som verkar vara väldigt populärt att gå ut att äta med vänner. Det är alltså baguetter med olika fyllning i. Jag tog en med kyckling, majonäs, sallad och tomat. Mycket god! Efter maten tog vi en promenad och sen var vi hemma runt halv ett någon gång. Mysig och stillsam kväll helt enkelt.

Senare ska jag till någon sorts lekpark eller jag vet inte vad det är. Haha! Jag uppdaterar er om vad det är senare. Jag ska i alla fall dit med mina värdsyskon, portugisen och hennes värdbror och italienaren. Ikväll ska vi alla äta här för mina värdföräldrar är bortresta över helgen.

Hur går det med spanskan? #2

 

Ja hur går det egentligen…

Jag skulle säga att man kan dela in språket i fyra olika delar, precis som de gör under nationella proven i Sverige. Läsförståelse, hörförståelse, skriftligt och muntligt. Så nu för att förenkla det för mig så tänker jag dela upp mitt inlägg i dessa fyra kategorier och skriva hur min spanska har förbättrats inom var och en.

Läsförståelse
I somras började jag läsa Harry Potter och de vises sten på spanska. Då var det en plåga att ta sig igenom en sida. Jag förstod mer eller mindre ingenting, men jag fortsatte att läsa då och då och när jag kom hit till Spanien hade jag läst 50 sidor. Här nere började jag skriva ner de ord jag inte kan och öva på dem på glosor.eu. Detta gjorde att det blev mycket lättare att läsa vidare för kan man vissa ord i en mening kan man ofta lista ut vad de andra betyder också. Nu är boken utläst och i slutet slog jag inte upp ord alls lika ofta. Läsförståelsen har alltså förbättrats MYCKET.

Hörförståelse
Denna del av spanskan har också förbättrats mycket. Jag förstår numera någorlunda även när jag inte är med i ett samtal. Innan behövde en person i stort sett prata direkt till mig för att jag skulle fatta men nu kan jag lyssna på någon annans samtal och förstå vad de pratar om. Det svåra är när de ställer en fråga om något de nyss pratat om. Då vet jag ibland inte riktigt om det är DET eller DET de vill att jag ska svara på men det brukar lösa sig. Folk runtomkring säger också att jag har förbättrat mig mycket på att förstå så det känns bra. Fortfarande gäller det att de pratar ganska långsamt och då och då måste de repetera eller förklara med andra ord, men tro mig, det är i alla fall bättre än vad det var när jag kom hit.

Skriftligt
Jag har väl egentligen inte skrivit överdrivet mycket på spanska. Jag sms:ar ibland på spanska men inte överdrivet ofta så tror inte att jag har förbättrat mig väldigt mycket. Dock kan jag ju lite fler ord nu så lite lättare går det väl.

Muntligt
Ojoj. Här är jag inte nöjd med min utveckling. Ärligt talat, det är så svårt att prata! Deras grammatik är förfärligt svår. Jag läser på bloggar om folk som är i Spanien och de verkar prata på hur mycket som helst, men inte jag, nej nej… Visst kan jag kanske säga mer än vad jag kunde första dagen men jag vill prata flytande! Nu! Helst igår! Den största skillnaden nu är att jag vågar försöka säga saker även om det kan bli lite knasigt. Första gången jag träffade portugisen till exempel gick jag först runt och försökte komma på hur man sa något, och sedan tog det några minuter att samla mod att verkligen säga det till henne, haha! Så är det inte längre. Nu pratar vi spanska varje dag i skolan med varandra och förstår vi inte varandra blir det charader eller förklaring på annat sätt.

Sammanfattningsvis kan jag alltså säga att ja min spanska har förbättras, men nej, inte så mycket att jag känner mig bekväm med språket.


Onödig skoldag och ännu en bio

Idag har varit en så ovärd skoldag. Jag kom dit klockan nio och hade fysik. Läraren var bara där halva lektionen och sen började alla prata. Jag gjorde några uppgifter själv och hjälpte portugisen lite men annars var det inte mycket som blev gjort där. Sedan hade vi håltimma och då hjälpte jag en svensk tjej lite med matte och gjorde några till uppgifter i fysiken.

På rasten hade jag ett miniförhör med italienaren på svenska och det är helt sjukt hur duktig han är på att lära sig språk. Han har typ fotografiskt minne så han kommer ihåg allt vi skriver ner. Hur coolt? Haha! Rasterna är för övrigt en halvtimme långa och då går alla på gymnasiet ut utanför skolan och äter sin macka eller går och köper något i ett bageri som ligger i närheten.

Efter rasten hade jag först matte, men det var ingen lärare där så alla satt och pluggade till provet i valenciano som de skulle ha senare under dagen. Själv tog jag upp mitt anteckningsblock och översatte lite spanska ord jag hade skrivit ner från Harry Potte. Efter en stund kom en tjej fram till mig och hjälpte mig översätta allting.

Sista lektionen var kemi och där gick han igenom provet men jag orkade inte lyssna så jag satt och pratade med en av svenskarna lite. Sen kom läraren fram och så berättade jag att i Sverige får vi ha formelsamlingar på proven och så visade jag svenskens formelsamling. Han blev såååå imponerad! "It's wonderful, I love it! How much does it cost??" Han är så rolig och hans engelska är ännu roligare, ni skulle bara höra. Men jag gillar honom jättemycket, förmodligen min favoritlärare här nere! :)

Nu ska jag snart iväg på bio med utbytesstudenterna. Det kostar ju bara 3 euro just nu så man får ju ta tillfället i akt och gå dit! Vi ska se The Butler. Självklart dubbad till spanska. Men det ska bli roligt i alla fall. Ha en bra eftermiddag, nu ska jag ta ett mellanmål. Un beso.

Dagens facts

Här är lite random fakta som jag tänkte dela med mig av angående lite allt möjligt.
  • Idag fick jag tillbaka kemiprovet jag gjorde i fredags. Jag fick 8,75 av 10! Jag ska förklara Spaniens betygsystem någon gång snart men än så länge kan jag berätta att allt är procent-baserat. Jag fick alltså mer eller mindre 87,5% rätt på provet. Oj vad lite det lät när jag skrev så. Haha! Men jag är i alla fall riktigt nöjd och jag fick bättre än flera spanjorer så det var ju kul för mig!
  • Det finns en twitter som rankar elever på skolan. Inget skämt, jag hittade den igår. Någon sitter och skriver listor med snyggaste tjejer och killar, finaste leendet, snyggast kläder, populärast och så vidare. Vissa av rankningarna verkar vara baserade på hur många RT och favorites "nominerade" personer får. Herregud hur omoget är det här?
  • Denna veckan är det någon sorts kulturvecka så det är billigt att gå på bio. Idag gick jag därför på bio med min värdmamma, värdpappa och värdbror. Det var en spansk barnfilm. Helt okej skulle jag säga. Hade jag varit runt 8 hade jag nog tyckt att den var jätterolig. Nu var den väl inte det bästa jag kunde tittat på men jag älskar att gå på bio så det gjorde inte så mycket. Det är sån härlig stämning i biosalonger, tycker ni inte?
  • Gavin Degraws nya album är ett måste att lyssna på. Otroligt bra musik. Jag lyssnar på det mest hela tiden. Jag rekommenderar att lyssna på Best I Ever Had, Make a Move, I'm Gonna Try och Who's Gonna Save Us. De är mina favoriter just nu.
  • Igår hade jag prov i engelska. Jag hade inte tagit upp boken en gång under helgen men det gick nog helt okej ändå tror jag. Deras engelskanivå är ju inte den högsta här nere.
  • Ni får ursäkta mig om jag skriver samma saker två gånger på bloggen. Det är svårt att hålla reda på om jag har sagt saker till folk eller om jag har skrivit det här.
 
Ännu en gul bild på mig, härligt!

Utekväll i Valencia

 
I fredags gick jag som sagt ut med värdsystern, hennes kompis, portugisen och italienaren. Vi skulle först äta tillsammans på något speciellt ställe som sålde någon sorts mackor. Jag fattade inte riktigt grejen och jag fick aldrig chans att fatta heller för det var fullt på restaurangen så vi gick till McDonalds istället. Där började jag, portugisen och italienaren spela the Cup Song. Alltså klappa sådär med en mugg som jag la upp en video på när jag gjorde. Sandra och hennes kompis blev jätte imonerade och ville filma när jag sjöng och vi spelade. Då fick jag dock ett skrattanfall och kunde inte sluta skratta så efter ett antal försök gav vi upp och gick därifrån.

Jag hade verkligen en superrolig kväll och jag är så glad att jag följde med trots att jag inte var så sugen på det egentligen. Jag har nog inte skrattat så mycket på länge. Det enda tråkiga vara att portugisen tappade bort sin kamera. Dock gick hon tillbaka till McDonalds dagen efter och hittade den så det var ju bra. Fast den funkar inte. Haha. Hon har sån otur den tjejen. "Soy tonta pero no tanto!!" Haha...

Nattklubbarna i Barrio del Carmen, där vi var, liknade de i Benidorm till det att folk stod på gatan och försökte locka in människor på deras klubbar. Detta resulterade även denna gången till att vi fick gratis dricka överallt.

Det roligaste stället hette New Rolling Café och där hade de masker vid ingången som man kunde ta på sig. Det gjorde vi förstås och ni kan se hur snygga vi blev på nedre bilden. Alla anställda på klubben var utklädda och det kan ni se ett exempel på på den övre bilden.

I sammanfattning kan vi säga att det var en jätterolig kväll och att jag undrar vad jag ska ta mig till när portugisen och italienaren åker hem om en och en halv månad. Buhuu.

Morella


I lördags morgon åkte vi iväg med husbilen ytterligare en gång. Denna gången till en by som heter Morella. Den var supermysig. Varje by jag kommer till imponerar mig mer och mer. Utsikten från där husbilen stod var fantastisk den med.

På lördagen åkte vi först till den lilla skogen och åt Arroz al horno vid ett bord balnd träden. Det såg inte riktigt ut som Sverige men lukten var precis! Åh vilken härlig doft. Jag saknar verkligen den svenska hösten. Vid maten frågade värdsystern något intressant och det var om vi föredrar kyla eller värme. Jag hade väldigt svårt att bestämma mig medan alla andra snabt svarade värme. Jag tror dock jag har kommit fram till att jag gillar kyla bättre. Förmodligen säger jag så nu bara för att det är så sjukt varmt här och jag börjar tröttna, men men.

Senare på kvällen åkte vi upp till själva byn och wow så mysigt. Jag blev alldeles varm i hjärtat av hur vackert det var, haha! Jag trivdes bra helt enkelt. Till middag på kvällen åt vi tacos. Mumma. Denna gången hade de köpt mini tortilla-bröd så jag tror jag åt fyra stycken, haha! Jag lärde även hela familjen the Cup Song. Så vi satt och klappade med muggar hela kvällen sen. Jag är faktiskt imopnerad över att alla lärde sig. Till och med lill-Carlos på 8 år. De sjöng dock inte utan bara klappade. Så fick jag sjunga själv. ;)

Dagen efter tog vi en runda till i byn innan vi åt och sedan åkte den två och en halv timme långa resan hem igen.

Åh vilken härlig dag

"Gunilla du står som en säck potatis"
 
Hej vilken bra dag, tycker ni inte?!
Jag gick och la mig direkt efter middagen igår (klockan tjugo i elva) och det är det tidigaste på MYCKET länge. Hur som helst så var jag utvilad och glad när jag vaknade klockan åtta i morse. Till skillnad från igår. Jag hade sovit i typ 5,5h vilket ledde till att jag var som en zombie hela dagen och min värdmamma vägrade tro på mig att jag var trött. Haha! Hon sa "Det är något mer! Vad är det som är fel Tilda? Är du ledsen?" Men det var jag inte. Bara trött.

Morgonen började som alla fredagar: håltimma. Jag satt med portugisen, en svensk tjej och italienaren i biblioteket och pluggade lite kemi och hjälpte den svenska tjejen med matte. Sen hade vi engelska och jag fick redan på att vi har prov på måndag. Det ska nog inte bli några problem så länge de inte vill att jag ska översätta till/från spanska osv. Jag hade även fysik och matte (fast läraren var inte där på matten = alla satt och pratade) innan det var dags för ännu en håltimma. På den håltimman hade jag svenskaundervisning för italienaren. Jag lärde honom räkna, dagarna, årstiderna, pronomen, verben "att vara" och "att ha" och även lite allmäna fraser. Kul! ;)

Sista lektionen var kemi och då hade vi prov! Det gick jättebra tror jag. Eller tja, jag vet inte egentligen för till exempel i Sverige är det ju extremt viktigt hur man svarar, alltså att man visar vad man gör och så vidare, men här hade jag ingen aning om hur jag skulle skriva så jag bara gjorde lite. Men han förstår nog att jag inte kan svara lika bra som de andra. Oh well, kändes bra i alla fall.
 
Efter skolan tog jag en tur till centrum där jag köpte en kofta, en klänning, ett halsband och en grupp armband. Jag ska nog ha på mig de nya kläderna ikväll när jag går ut med värdsystern, hennes kompis från skolan, portugisen och italienaren. Jag hade egentligen helst stannat hemma för vi ska upp tidigt imorgon och ta en tur med husbilen och ni vet ju hur sent man kommer hem från klubbarna i det här landet. Vi kommer inte vara hemma innan fem inatt. Usch. Men men det är ju kul att träffa lite människor i alla fall. 
 
Trevlig helg!

El día de la Pureza

 

Portugis, spanjor, portugis, italienare, jag, svensk, spanjor, spanjor


Fotbollsmatchen mellan 1:orna och avgångseleverna


Längst till vänster i bild ser ni min idrottslärare och längst till höger har ni en gullig nunna

Ännu en bild på fotbollsmatchen. PS: Jag tog alla bilder från facebook från en klasskompis.

Hej! Igår var en mycket intressant dag. El día de la Pureza. Det är mer eller mindre min skolas dag och de firar Jesus mamma María eller något. Skolan heter Pureza de María så jag tror det har något med det att göra hehe. Dagen började klockan nio med att vi samlades i klassrummet där vår mentor pratade lite valenciano vilket jag inte förstår.

Sedan gick vi ner till skolgården där det var en massa stolar utställda och ett altare uppbyggt längst fram. Det var dags för att ha en mässa. Det kändes lite som en söndagsskola med sånger och verser från barn och så vidare. När det drog sig mot slutet skulle några elever ge "offer" till Maria. Bland annat blommor, ljus (tror jag) och en världskarta. Jag, italienaren och en tjej från Lettland (jag har skrivit fel när jag skrev Litauen) fick äran att bära fram kartan, haha! Det skulle symbolisera att vi alla är lika var vi än kommer ifrån. Portugisen fick veta på morgonen att hon skulle läsa en text inför hela skolan och hon var supernervös men det gick bra.

Sen åt vi våran dagliga macka och sedan var det dags för en fotbollsmatch mellan de som går första klass på skolan (6 eller 7 år gamla tror jag) och de som går i min årskurs, alltså sista året på gymnasiet. De "gamla" var dock ihopbundna två och två så att det skulle bli lite jämnare, hehe. Det var kul att titta på det och "vi" vann med 7-5.

Efter det var vi tvungna att vänta tills klockan var 13.00 för innan det får man inte sluta tydligen. Under tiden spelade de housemusik så som Avicii i högtalarna på skolgården (alldeles för hög volym som vanligt) och folk dansade runt. Det roligaste under hela dagen var när en nunna sträckte upp handen och började hoppa med eleverna till någon party-låt. Kan ni tänka er?! Fruktansvärt kul. Hahaha!

Efter skolan åkte jag till stranden med italienaren och där mötte vi upp de andra svenskarna. Det var väldigt varmt i luften men jag glömde gå ner till vattnet och känna på det. Svenskarna sa dock att det var väldigt skönt.

Lite mer Sumacàrcer


Här är några bilder som jag tog i Sumacàrcer på söndagen. Då tog jag och systrarna en promenad medan värdsystern satt hemma och pluggade. De berättade lite om byns historia. Det hade bland annat varit en jättestor översvämning 1982 som förstörde mycket, som deras mamma hade varit med då och det verkade väldigt hemskt. Usch.Sumacàrcer

 

I helgen åkte jag och min värdsyster, tillsammans med värdsysterns bästa kompis och bästisens syster och mamma till en by som heter Sumacárcer. Bästisens familj har ett hus där som vi bodde i. Vi kom dit i lördags, vilket även visade sig vara Spaniens nationaldag. Bilresan tog kanske 1,5 timma eller liknande och väl där gick vi en promenad och systrarna berättade om byn. Bland annat fick jag veta att mer eller mindre alla i staden ägen en apelsinodling och att det var den största inkomsten i byn. Vi tittade på apelsinodlingarna men än så länge var apelsinerna omogna.

Lite senare gick vi runt lite inne i byn och tittade bland annat på rådhuset som ni ser på bild nummer fyra. Utanför fanns det några stånd som sålde hantverk. Typ mössor och kläder och sådant och jag tänkte att där skulle mamma trivts.
 
På kvällen gjorde systrarna en typisk maträtt för Valencia som heter "arroz al horno". Det är ris med olika saker i som bönor, korv, kött, lök och säkert något mer men jag vet inte vad. Sedan stoppas allt in i ugnen och taadaa där har du det. Byn hade på nationaldagen nämligen en tävling om vem som kunde göra den bästa "arroz al horno" så alla som ville vara med tog med sig sitt bidrag till ett torg som var fullt med bord och så gick en jury runt till alla bord och smakade lite. Sedan satt man vid sitt bord och åt tillsammans med sina vänner och familj. Jättemysigt tyckte jag! Självklart fanns det även ett band där som sjöng lite spanska låtar och även det var trevligt men alldeles för hög volym som vanligt. Spanjorer... Suck.

Hur som helst lyckad helg och jag hoppas att jag kommer åka dit någon mer gång. :)

Första riktiga provet


Idag hade jag mitt första riktiga prov och det var ett prov i tidrottsteori. Det handlade om muskelsammandragningar och nervsystemet med mera. Jag har pluggat en hel del men det var förstås fruktansvärt svårt med spanskan. Orden på provet är ju inga man lär sig i Spanska 4 på gymnasiet direkt. Men men jag gjorde så gott jag kunde och om jag får en tvåa i betyg är jag nöjd, haha! Betygsystemet är från 0-10. 0-4 är inte godkänt, och 10 är bäst. Om jag får två skulle jag alltså inte bli godkänd men det skulle ju i alla fall vara något!

Hela provet bestod av alternativfrågor. Fyra alternativ på varje fråga alltså. Detta betyder ju att jag kan ha haft tur och gissat rätt på nån jag inte förstod men chansen är väl inte överdrivet stor. Och egentligen spelar det ju ingen roll.

You're Gonna Miss Me When I'm Gone

Idag började jag nio och slutade tre. Däremellan hade jag två håltimmar och det var en allmänt bra dag. På första håltimmen satt jag med italienaren och portugisen i biblioteket och pluggade. Men väldigt snabbt blev jag uttråkad så istället för att plugga på idrottsteori satt jag och klappade till "the cup song". Ni vet när man har ett glass och så klappar man och håller på. Då frågade de om jag kunde sången till och det kan jag så då ville de att jag skulle sjunga den. Efter att ha gjort det en gång ville italienaren spela in när jag sjöng den och sedan (håll i er) så la han upp den på youtube! HAHA! Jag är på mycket bra humör idag så jag tänker vara snäll och lägga upp videon här:


 
Hahaha! Ja jag inser själv att det inte är en bra version men vem bryr sig? Det är kul ändå! Här får ni även se biblioteket där jag spenderar flera timmar varje vecka. Fattar ni hur tomt det kommer bli när alla utbytesstudenter åker hem? Då får jag sitta där inne själv medan min klass har lektioner osm filosofi och historia. Fast då kanske jag får mer gjort av mina läxor i och för sig. I slutet av videon när det hackar till kom nunnan som jobbar i bibliotekt fram och skulle förmodligen säga till mig att vara tyst, och det var därför jag började skratta lite i slutet.


När jag tillslut hade haft min sista lektion kom jag hem till ett paket från Sverige. Dett paket innehöll en lapp och tre kexchoklad. Hut gott?! Tack så mycket pappa och Lisa, jag blev väldigt glad! :)

Nu ska jag försöka ta tag lite i idrottsteorin så vi får höras senare. Trevlig helg!

En lista åt folket

Hur kul var det inte när man brukade göra listor på bilddagboken? Kommer ni ihåg? Well det gör jag och jag tänker göra en lista just nu (jag tog den från någon random blogg så jag har inte kommit på den själv).

10 FAKTA OM MIG SJÄLV
* Jag är den mest förvirrade personen.
* Kvällsmänniska.
* 165 cm lång/kort.
* Jag gillar typ all typsik "fangirl"-musik.
* Det jag saknar mest i matväg just nu från Sverige är kokt ägg. (som att det är en typisk svensk maträtt? hahah)
* Jag är aldrig nöjd med vädret.
* Att städa rummet är det värsta jag vet.
* Jag bryr mig mycket om vad andra tycker om mig.
* Jag klagar väldigt mycket. På det mesta. Hela tiden. (ska försöka bli bättre)
* Mitt lokalsinne är inte särskilt skarpt om man säger så.


9 SAKER JAG GILLAR
♥ Barn.
♥ Bilderna med mina svenska vänner som hänger på min vägg.
♥ Det spanska uttalet av mitt namn.
♥ Att få brev.
♥ El río.
♥ Sociala människor.
♥ Min kamera.
♥ Min värdfamilj.
♥ Helgen.

8 SAKER SOM IRRITERAR MIG
x Bråk.
x Personer som bara bryr sig om sig själva. 
x Folk som röker precis bredvid mig.
x Musik utan sång (speciellt techno).
x Lögner.
x Höga ljud (jag har definitivt kommit till fel land).
x Att jag aldrig gör läxor när jag borde (typ nu).
x Min Samsungtelefon.


7 RÄDSLOR
~ #1: Att något ska hända med mina vänner/familj i Sverige när jag är här nere. 
~ Sprutor.
~ Sprutor. 
~ Sprutor.
~ Att jag inte ska lära mig spanska.
~ Sprutor.
~ Sprutor.


6 LÅTAR JAG TYCKER OM JUST NU
Gavin Degraw - Who's Gonna Save Us
Sara Bareilles - Brave
Little Mix - Always Be Together
Cher Lloyd - Want U Back
Taylor Swift - I Almost Do
Miley Cyrus - Wrecking Ball

5 SAKER JAG INTE KAN LEVA UTAN
* Google Translate.
* Skype.
* Tacos.
* Musik.
* Medmänniskor.

4 SAKER JAG GÖR VARJE MORGON
- Stänger av tre olika alarm.
- Äter flingor.
- Tittar på spanska nyheter utan att förstå någonting.
- Promenerar till skolan.

3 SAKER JAG ÖNSKAR JAG KUNDE GÖRA
* Prata flytande spanska.
* Gå på 1D-konserten i Sverige.
* Spola fram tiden till Madridresan med oranisationen.

1 ORD JAG KAN INTE GÅ EN DAG UTAN ATT SÄGA
- ¿QUÉ?


Las mascletas

I förrgår gick jag ut och åt med några vänner från skolan. Jag kände bara italienaren och portugisen men det var även massa tjejer från italienarens klass och de var väl trevliga. Vi åt på McDonalds och sedan gick vi till el castillo där det skulle vara fyrverkerier. Det var superfint men höll på extremt länge. Efter 5 minuter eller något tystnade det så jag tänkte att jaha men det var ju fint, men så nån sekund senare började det igen och så höll det på i 20 minuter! Efter de 20 minuterna fick jag veta att det bara var en paus på typ 10 minuter och sedan var kom det igång ännu en gång och det var dags för ytterligare 20 minuter av fyrverkerier. Lite överdrivet tyckte jag men ja ja. Något jag tänkte på var också att det var otroligt hög ljudvolym på dessa raketer. Hundra gånger värre än svenska fyrverkerier. Jag var tvungen att hålla för öronen i slutet men då sa några tjejer till mig att det fick jag inte göra för det var farligt för öronen eller nåt sånt. Haha wtf jag tycker att hög ljudvolym är farligt?

Senare träffade jag, portugisen och italienaren min värdsyster och så gick vi till någon random klubb det var en äkta Per Brahe-nattklubb. Det vill säga hipsters och konstig musik. Haha! Efter att portugisen hade druckit upp sin drink (som alla tyckte var ofantligt dyr; 8 euro) gick vi därifrån och tog en taxi hem.

Något som bör nämnas om denna kvällen var att jag saknade mina svenska vänner så sjukt mycket. Ni anar inte hur jobbigt det är att umgås med folk som inte pratar samma språk som en själv. Grejen är att jag är inte tilräckligt bra på spanska för att kunna skapa egna konversationer med någon och spanjorerna verkar inte alltid vara så intresserade av att försöka prata med mig så det kan lätt bli att jag går själv och är tyst. Inte kul! Inte alls faktiskt. Men men life goes on.

Las mascletas tog plats på torget framför rådhuset, som ni ser på bilden

Dagen efter (dvs igår) var det själva Valencias dag så då följde jag med en tjej från min klass och hennes bästa kompis till centrum. Där var det något som kalls för mascletas. Det är som fyrverkerier utan färger och ljus, alltså endast ljudet. Och sedan är ljudnivån myyyyyycket högre än fyrverkerier. Och då menar jag MYCKET högre än de spanska fyrverkerierna, som redan låter MYCKET mer än svenska (fattar inte hur de kan göra det). Det började med att komma en smäll efter en. Efter några minuter av det smällde de av hur många som helst på en gång i säkert en minut och jag trodde jag skulle dö. I alla fall bli döv. Marken skakade av ljudet och luften vibrerade. Öronen gjorde ondare än de någonsin har gjort. Smärtan gick ända in i huvudet liksom och jag visste inte vad jag skulle ta vägen. Tillslut var det slut i alla fall och det var jag glad över! Hur kunde spanjorerna vara så oberörda? Alla bara ropade och klappade händerna och jag själv visste inte hur jag skulle reagera. Mina öron visste det däremot för de tjöt hela dagen och kunde inte sova på grund av tjutet. Jag hade redan lite tinnitus men jag blir inte förvånad om det blev värre.

Hur som; spännande att få uppleva lite spanska traditioner såklart! I mars har de mascletas varje dag mellan den första och nittonde och de ska tydligen vara ännu värre än dessa. Hur nu det skulle vara möjligt. Men men det tar vi då!

Skola och mitt första samtal

Jag har nog aldrig tagit så mycket egobilder som jag gör nu för tiden. Haha!

Idag har jag varit fruktansvärt trött. Jag har kommit in i en dålig vana att aldrig somna innan midnatt så det resulterar i en mycket trött Tilda. På de två första lektionerna idag var jag tvungen att jobba hårt för att ögonen inte skulle slå ihop. Men som tur är har de ju denna underbara sak kallad siesta här så jag tog en lång sådan idag och sov tre timmar efter skolan. SKÖNT.

Imorgon har vi inte skola för det är Valencias dag. Alltså typ nationaldag fast bara för området Valencia. Så imorgon är det en massa grejer i centrum om jag har förstått det rätt. Ikväll är det även fyrverkerier vid midnatt (tror jag) för att fira in dagen eller något. Okej nu gissade jag hej vilt men det låter väl rimligt?

För ett tag sedan fick jag ett WhatsApp meddelande (ALLA här använder WhatsApp) av en kille i min kurs. Han är från Italien och han var även med på stranden i söndags. Hur som helst så frågade han om jag ville följa med honom och portugisen ut och äta ikväll och även titta på fyrverkerierna. Det kommer eventuellt komma andra från hans klass och kanske några till svenskar. Ska bli roligt! Det är alltid lika kul när någon frågar om man vill följa med på något tycker jag.
 
Haha åh fy jag skrev precis ett meddelande till min värdmamma och frågade om det gick bra att jag följer med och så men det visade sig att hon var hos ögonläkaren så hon kunde inte svara på meddelandet på grund av att hon inte såg(?). Istället ringde hon!! Hahahaha. Mitt första samtal i Spanien på spanska. Det var extra svårt att förstå när man inte ser personen och när det brusar massa i bakgrunden, men vi förstod varandra efter att antal "qué??" så det var ju bra.

Ännu en måndag


Idag är det måndag igen. Om ni inte visste.
Jag hade en av veckans längsta skoldagar, men det gjorde inte så mycket för jag hade två håltimmar och varken kemi eller fysik. Måndagar är nog en av de bättre dagarna. Jag har spanska (= läsa Harry Potter), engelska (= sitta och lyssna när läraren går igenom läxan. Hon gör det varje gång HELA lektionen skämtar inte ens), matte och idrott.
 
På idrotten idag var vi ute och spang igen. Det var jobbigt men ganska kul. Idag var det 30 grader så det kändes ju ganska friskt om man jämför med sist vi sprang när det var 37. Denna veckan var "målet" att springa 30 minuter så långt man kunde typ. Jag förbättrade faktiskt el ritmo (minuter per kilometer) lite från förra gången så det var ju bra. Jag frågade även idrottsläraren om jag måste göra proven och det var lite oklart så han ska prata med kontaktpersonen på skolan tills nästa lektion. Det betyder typ samma sak som att jag måste göra proven. Blä. Nästa lektion ska vi ha friidrott. Hur kul!?

Ikväll ska jag och värdsystern gå och köpa ett gymkort och testa spinning så det ska bli intressant. Visst låter jag hurtig? Haha!

Stranden

 

Min eftermiddag har spenderats på stranden med två spanjorer, två svenskar, en portugis och en italienare. Det var superkul! Vi lärde oss varandras språk och skrattade mycket! Det är så kul för italienska, portugisiska är hyfsat lika spanskan men sen kommer svenskan... Ingen likhet whatsoever. Jag ska ta ett exempel, samma mening på alla fyra språk.

Spanska: ¿Cuántos años tienes?
Portugisiska: Quantos anos você tem? (När hon säger det låter det som: "Quantos anos tiensch.")
Italienska: Quanti anni hai?
Svenska: Hur gammal är du?

Det är inte konstigt att de från Italien och Portugal har så mycket lättare för spanskan.

Värdsysterns kompis Maria var med på stranden och hon har en svensk kille boende hos sig. På stranden visade Maria upp sina svenskakunskaper och när vi åt middag ikväll berättade värdsystern för föräldrarna att Maria kan mer spanska än henne så det tyckte värdmamman att vi skulle ändra på. Så idag lärde de sig veckodagarna och att räkna till fem. Haha! Alla fick var sitt nummer och så tog vi en runda då och då under middagen. Ni anar inte hur svårt de hade för att säga fyra! Heelt sjukt. De sa typ "fullback" när de försökte härma mig. Hur kan de tycka att fyra låter som "fullback"? Jag sa det säkert 50 gånger innan jag stavade ut det och då sa de "fiera" istället och det var ju mer likt i alla fall. Haha! Så roliga.

Men nu ska jag sova för imorgon är det dags för skola. Kram på er!
 

Mallorca, spanskahjälp och håltimmar

 
BRA DAG! Japp. Jag började klockan nio med att ha en håltimma. Wtf tänker ni nu. Men ja, av någon anledning måste jag komma till skolan klockan nio även om jag inte har någon lektion förrän tio så jag satt och läste Harry Potter en timme. Första lektionen var sedan engelska och på den började läraren fråga ut mig om skolan är strikt i Sverige. Visste inte riktigt vad jag skulle säga men nej det är den väl inte? I Spanien är det mer strikt. I alla fall på denna skolan.

Efter en lektion av engelska hade vi "lunch" och jag åt med två tjejer som heter Alba och Paula. De är jättesnälla. Dock är de dem enda jag pratar engelska med så det är väl inte så bra att jag umgås för mycket med dem (med tanke på min spanskautveckling) men de verkar tycka om att prata engelska och för min del är det skönt att faktiskt kunna säga något för en gångs skull. Det blir ju ganska korta svar när jag pratar spanska. Hur som helst, Alba och Paula berättade att alla avgångselever (alltså våran årskurs) åker till Mallorca i juni när de har gjort slutproven och när de fick veta att jag inte åker hem förrän i juni (de hade trott att jag återvänder i mars) så blev de alldeles till sig; "Men då kan du ju följa meeed! Det skulle vara så kul! Du kan bo med oss!" Och visst hade det varit superskoj men jag vet inte hur jag ska göra. Om jag följer med på det missar jag nämligen studenten i Sverige för det är samtidigt men jag får se hur jag gör. Mina svenska vänner tycker förmodligen inte att jag ska åka till Mallorca, hehe... Men än behöver jag inte bestämma mig.

Efter lunchen skulle jag ha fysik, matte, håltimma och tillsist kemi. Dock visade det sig att fysik-matte läraren inte var där så jag hade tre timmars hål. På första timman gjorde jag min engelskaläxa vilken var lätt, och nästa timme läste jag lite Harry Potter igen. Jag skriver upp ord jag inte kan i en skrivbok och efter en stund kom en tjej fram till mig och frågade vad jag gjorde. Då visade jag henne skrivboken och sen satt hon och hjälpte mig översätta orden. Inte nog med att hon hjälpte till utan säkert 7 personer blev engagerade i att hjälpa mig med orden och det var väldigt snällt av dem! Också väldigt kul att höra dem förklara med en blandning av spanska och engelska och charader. När ingen av de i gruppen omkring mig kunde ordet på engelska eller visste hur de skulle förklara det på annat sätt skrek de på de andra i klassrummet "¿CÓMO SE DICE ____ EN INGLÉS? En sak ska ni ha klart för er; de är extremt högljudda i det här landet. I alla fall i skolan.

Sista lektionen var alltså kemi och jag tror det är dags att jag börjar plugga lite på det här hemma för jag förstår fortfarande ingenting. Yay. Får väl ägna min fredagskväll åt det för det jag trodde vi skulle göra idag (åka till en by med värdssysterns bästis familj) var visst nästa vecka. Kram på er och trevlig helg!

Fyra veckor i Spanien

 

Huvudingången till skolan. Man använder den väldigt sällan för ofta går man in genom en stor grind. Vet inte varför...

En korridor på första våningen där barn mellan 6-12 går (tror jag)

Överallt i skolan sitter små texter uppe med meddelanden eller citat från bibeln

På väg ner mot huvudentrén. Dörrarna på bilden går till skolkyrkan

Idag har jag haft en vanlig dag i skolan. Jag hade även matte igen och fick klart för mig att det är det jag ska fortsätta ha. Till min förtvivlan sa dock matteläraren att andra terminen kommer jag ha biologi med år 1. Senare under dagen kom även biologiläraren fram och pratade med mig i korridoren och sa typ "jag förstår att du lämnade biologi för biologin är väldigt svår i år två, men jag har pratat med [kontaktpersonen] och vi sa att du kan ha biologi med år ett under andra terminen." Jippie. Men men, nästa termin (de har tydligen tre terminer här) börjar i december så tills dess ska jag hålla käften om biologin, för jag antar att det börjar bli lite tjatigt nu? haha.

Sista lektionen var idrott (teori) och där jobbar vi med cellandningen dvs glykolysen och citronsyracykeln och allt vad det heter. Jag som trodde jag skulle slippa det föralltid efter att ha haft det på biologin, kemin OCH idrotten i Sverige men icke sa Nicke. Och då tänker ni säkert; "men det är väl bra att ha haft det tre gånger tidigare, då kan du ju det" men NEJ. Usch jag blir trött.

Vi slutade i alla fall 45 minuter tidigare så jag tog en omväg hem och gick en promenad i el río innan jag kom hem och var ensam hemma! Vilken frihet! Jag satt och sjöng i köket samtidigt som jag tittade på youtube-videos i mobilen och det bästa av allt; jag drack mjölk till maten. Det var en månad sedan det hände så åh vad gott! Förrutom det ögonblicket har det varit en ganska tråkig eftermiddag. Jag har försökt plugga lite men det är så tråkigt och det känns inte som att jag kommer någonstans. Men men whatever det blir nog bra.

Idag har jag för övrigt varit i Spanien i fyra veckor så det är ju lite av en milstolpe. Eller något. Haha!

Ingen mer biologi för mig (förhoppningsvis)

 
Idag föll en sten från mitt hjärta. Jag blev av med biologin. Tror jag. Hela situatonen var mycket förvirrande så jag är inte helt hundra, men jag var i alla fall på mattelektionen (det är matte man har om man inte har biologi). Jag förstod ingenting där heller för de har ju haft matte nu i tre veckor eller nåt och gått igenom saker som vi inte ens kommer gå igenom i Matte 5 hemma (tror jag). Dock var det inga större problem för när jag kom hem satt jag i några timmar och hittade informationen på svenska på internet och nu kan jag det mer eller mindre.

I eftermiddags köpte en chokladkaka och gick sedan en promenad i el río (ja mamma jag gick till ett farmacia men det var inte öppet). Det är så fint i el río och jag kommer aldrig tröttna på att vara där. Dock var det extremt varmt (ca 33 grader) så chokladkakan mådde inte så bra. Men jag mådde bra och idag har i allmänhet varit en bra dag.

Det verkar som att farfadern i familjen kommer och äter med oss varje onsdag och idag var han här igen. Han är lite rolig. Han vill att jag ska testa all mat flera gånger om och när maten är uppäten är det mest "Vill du ha ost?" "Vill du ha yoghurt?" "Vill du ha glass?" "Vill du ha frukt?". Det är i och för sig inte bara när farfadern är här, så är det varje dag. Haha!

Imorgon kommer jag vara ensam utbytesstudent på skolan för de andra åker til Madrid. De är ju här med en annan organisation än mig och alla som har åkt till Spanien med den organisationen ska till Madrid imorgon så det blir nog roligt för dem! Jag längtar tills jag åker till Madrid!

Landet som inte förstod att det är HÖST

 

Idag är det första oktober och det har varit en av de varmaste dagarna av sommaren här idag. Nyss var det 36 grader. Holy Cow! Som ni kanske förstår har jag hållt mig inomhus under dagen. Det var lagom varmt att gå hem från skolan i jeans och svart t-shirt. Buuuäääh. 

Skolan idag var helt okej. Jag förstod visserligen ingenting på kemin idag heller men det löser sig nog. Idag hade även schemat ändrat sig och tydligen gör de så här i Spanien. De har ett schema som gäller i september och juni och ett schema som gäller därimellan, det vill säga från oktober till maj. Det nya schemat var sämre. Jag går längre dagar och har fler håltimmor. Idag hade jag två sådana i rad. Som tur är var det bara en tillfällighet och senare ska jag ha fysik på en av dem. Men jag gjorde lite matte på första håltimman och senare fick jag veta att jag antagligen inte ska ha matte längre!? För jag går ju med en annan årskurs och deras lektioner passar inte ihop med mina nu med det nya schemat. Oh well. Andra håltimman hjälpte jag en av de svenska tjejerna med hennes matte vilket var kul.

När jag kom hem från skolan och satt och åt kom värdmamman med ett brev till mig och jag öppnade det direkt och började läsa och det skulle jag inte gjort för det var från mormor och jag saknade henne och morfar så mycket när jag läste det så resten av lunchen satt jag och höll in tårarna innan jag tillslut kunde gå in på mitt rum och vara för mig själv ett tag. Senare när jag hade samlat mig ringde jag till mormor och morfar på skype och pratade lite. Mamma var också där vilket var en överraskning! :)

RSS 2.0