Hon är ju bara urgullig


Jag och Lisa har precis städat mitt rum medan jag väntar på att Sofia ska jobba klart. Lisa hittade en hårnål och ville absolut att jag skulle sätta den i hennes hår. När jag hade gjort det sa hon "kort! kort!", så det var bara att hämta kameran och ta några bilder. Inget mig emot för hon är ju bara urgullig.
 

Myskväll



Igår kom Madde och Oscar och hämtade mig på jobbet och så åkte vi till Sofia. Där tittade vi lite halvt på en film, åt godis, drack cola, pratade och skrattade hela kvällen. Det var jättekul och mysigt!

Nu har jag jobbat mitt sista pass på två veckor! SEMSTER! Så himla skönt. Nästa helg ska jag på Gullbrannafestivalen och jag och Sofia kanske ska åka till Varberg någon dag. Dessutom står Gränna och Taberg på schemat för sommaren så det kanske jag får trycka in nu när jag är ledig. Det förstnämnda för att köpa polkagrisar och kanske åka över till visingsö och det andra för att hälsa på Madde som jobbar där. :)

Senare ska jag snart fota Sofia lite grann. Ses!

En vanlig sommarlovsdag


Idag när jag hade vaknat fick jag hjälp av den här söta damen att göra frukost. Eller nja, hon stod bredvid spisen när jag stekte ägg och sa "ägg! Lisa med ägg" och "vaaaarmt" hela tiden. Och sedan gjorde hon mig sällskap medan jag åt.

Nu på dagen har jag inte gjort något speciellt. Jag har fotat lite i och för sig. Bland annat Lisa då, och även min storebror Kalle. Senare ikväll ska jag jobba några timmar och efter det hänga lite med mina amigas Sofia och Madde. Mysigt!

Här är två av bilderna jag tog på Kalle.

Mitt nya objektiv!


Idag fick jag äntligen mitt objektiv! Tyvärr jobbade jag hela kvällen men jag hann i alla fall testa det innan jag gick dit och sedan när jag var klar på jobbet fotade jag pappa och hans sambo lite snabbt, så bilderna ovan är tagna med det nya objektivet. Jag är såå nöjd med detta köpet! Tjoho! Nu kanske det kommer lite mer bilder framöver.

Låneböcker

Igår var jag som sagt på biblioteket och tänkte berätta vad ja lånade.

Väldigt små bilder i know...

1. Träna spanska - för dig som vill bli bättre på att skriva, tala och läsa spanska. Jag frågade bibliotikarien om de hade några böcker för att lära sig språk och hon tog fram denna CD. Jag testade att installera den igår på datorn och jag tröttnade efter ca. 5 minuter. Jag trodde att det skulle vara ett kul sätt att lära sig men där trodde jag fel. Det var utgivet 2001 så ni kan ju tänka er hur det såg ut. Riktigt kasst. Jag rekommenderar inte denna skivan.

2. Gleerups Spanska Basgrammatik. En bok med massa spansk grammatik sammanfattad. Jag har tittat igenom den och jag tycker att det ser bra ut. Jättebra om det är något snabbt man undrar över, till exempel pronomen eller något annat kul. Det som var lite synd var att det jag har mest problem med (konjunktiv) fanns inte med.

3. Harry Potter y la piedra filosofal. Det var denna bok jag gick till biblioteket för att låna. Jag tänker mig att det är jättebra för spanskan att läsa en bok. Det kan ju också vara bra att börja med en bok som jag har läst ett antal gånger på engelska/svenska och därmed är bekant med.

Dagens aktiviteter



Idag har jag varit ledig (tjoho) så jag passade på att göra lite saker som stod på "to do"-listan. Bland annat ringde jag till scandinavian photo och frågade om mitt objektiv som jag beställde för två veckor sedan och som dom inte ens har börjat packa än. Jag vill ju ha det NU. Helst för en vecka sedan. Men men, det var tydligen slut hos leverantören och snubben på kundservicen skulle ringa upp igen när han visste ett datum jag skulle få objektivet. Ringde han upp? Nej. Jaja, det ordnar sig väl. Jag är bara lite otålig.

Jag har även mejlat min organisation om mina flygtider till Spanien och lunchat med Sofia. Jag körde in till Jönkping. Körde. Kändes så fel att bara ta bilen och köra dit. Väl i Jönköping åkte jag och pratade lite med Sofia på hennes jobb och sedan gick jag och bytte en tröja som hade gått sönder medan jag väntade på att hon skulle få lunchrast. När hon fick det gick vi till en resturang och åt. Inte gott alls, tyvärr. Vi planerade i alla fall lite inför sommaren vilket var trevligt.

När jag kom hem gick jag till biblioteket och lånade lite böcker. Kommer ett eget inlägg om det. På väg hem därifrån stannade en bil med fyra amerikanare och frågade efter vägen till "the famous church" i närheten. Det är andra gången inom loppet av typ fem dagar som jag blir stannad och tillfrågad efter vägen! Och jag är såååå dålig på att beskriva så jag bad dom fråga någon annan. Lite kul att prata engelska dock, haha.

The Exchange Student Challenge


Hittade denna listan hos Sara, så tänkte att jag med skulle göra den.

Vilket land ska du till?
Spanien!

Vilken organisation reser du med?
Universitets- och Högskolerådet (UHR). Det hette tidigare Internationella Programkontoret.

Hur/var skulle du helst vilja bli placerad?
Jag är supernöjd med min placering i Valencia. Jag är glad över att jag fick chansen att bo i en storstad. Jag hade tyckt att det var lite småtråkigt att bo i nån liten by någonstans. Att bo i en småstad har jag fått nog av i Sverige de senaste 18 åren, haha. Men hade jag varit tvungen att välja någon annanstans att bo hade jag förmodligen velat hamna längre ner.

Har du fått familj eller gjort stat / region-val?
Ja, jag har fått familj! En härlig familj på en mamma, pappa (som heter Juan Carlos, hur spanskt!?), dotter 18 år och son 8 år.

Kommer du åka på något förberedelseläger?
Nej, UHR har inget sådant. Däremot kommer alla som åker till Spanien med denna organisationen åka till Madrid under hösten. Det ser jag verkligen fram emot!

Vad ser du mest fram emot?
Att träffa värdfamiljen kommer bli väldigt kul för de verkar bara såå gulliga och snälla. Jag tycker också att det ska bli sjukt spännande att gå i skolan i ett annat land, och se hur det är. Det jag ser fram emot mest av allt är dock att kunna prata spanska mer eller mindre flytande.

Vad fruktar du mest?
Att jag inte kommer lära mig språket, så att jag kommer gå runt hela året som ett frågetecken och inte förstå någonting. Fy vad jobbigt det skulle bli! Eller att jag inte får några vänner där nere. Så hemskt, haha.

Vill du prova någon ny sport?
Ny och ny... Jag tränade friidrott tills jag var 14, och la sedan av, men nu ska jag förmodligen börja med det igen.

Vad kommer du sakna mest?
Självklart min familj och mina vänner. Men jag vet ju att dom kommer finnas kvar här hela tiden. Det jobbigaste är att lämna min lillasyster tror jag, för eftersom hon bara är 2 år så kanske hon inte kommer komma ihåg mig så bra när jag kommer tillbaka och tanken på det gillar jag INTE.

I Spanien, kommer du åka på en resa arrangerad av organisationen?
Ja! Madrid som sagt.

Namnge tre platser du vill besöka i ditt land:
Madrid, Barcelona och ehm... Räknas Mallorca?

Tror du att det kommer att bli ett bra år?
Ja, det är klart jag tror! Ingen åker väl som utbytesstudent med inställningen att det kommer bli ett dåligt år!? ;)


Att lära sig spanska


Även om jag hela tiden berättar för folk om att jag ska till Spanien och mejlar med familjen i Spanien så har jag inte riktigt fattat att jag verkligen ska dit. Meeen det ska jag ju och då min spanska är väldigt knagglig (haha) så måste jag ta tag i att börja öva. Så det gjorde jag idag.

Jag började med basord som man egentligen lärde sig i typ sjuan, men som jag har glömt. Till exempel så har jag övat på ord som beskriver utseende, personlighet och väder. Jag skaffade ett block som jag skriver ner orden i. Orden och dess översättningar hittar jag på www.liber.se/glosmaskin. Det är en sida som har alla glosor från alla spanska skolböcker jag har haft sen sexan. När orden där inte räckte till sökte jag bara på google efter sidor som hade långa ordlistor så det gick jättebra att hitta massa nya ord.

"Skatelivet är underbart, man glider fram som en dans på rosor"


Rubriken är ett citat av Carl, 12 år. Haha!
Idag sov jag superlänge och jag har knappt gjort något vettigt förrutom att köra till konsum och hämta ut ett paket (innehållande ett UV-skydd till mitt nya obejktiv som jag har beställt) och så har jag varit ute och sprungit. Jag var även ute och åkte lite penny/kick med min lillebror Carl en stund, vilket jag även tog några mobilbilder av som finns här ovan.

Imorgon ska jag följa med Sofia, hennes pojkvän och massor av hans kompisar till Boda Borg och det ska bli jätteroligt!

Körkort

 
 
Idag hade jag uppkörning. Herregud. Varför kan jag inte bara vara normal och komma ihåg saker som andra människor? Och nej jag glömde inte att jag hade uppkörning, även om det låter så för tillfället.

Imorse gick jag upp tidigt (ca 10 hehe) för att hinna öva på vissa saker ett par extra gånger, exempelvis backa runt hörn, fickparkera, parkera vanligt osv för att vara väl förbered. Så när jag kände mig klar med det åkte jag och mamma och åt på McDonalds, vilket var onödigt för jag kunde inte få i mig någonting. Sedan åkte vi vidare till körskolan och väl när vi rullar in på gatan där den ligger så kommer jag på att jag inte hade med mig mitt ID-kort! Och man får inte föra upp om man inte har det med sig! Kan ni tänka er paniken? Jag hade ingen aning om var jag hade det ens en gång, så jag ringde runt till pappa och pappas tjej samtidigt som mamma ringde hennes man. Tillslut hittade pappas tjej passet så mamma fick slänga sig in i bilen och köra och hämta det. Tilläggas bör att jag bor ca 20-25 minuter ifrån Jönköping och min uppkörning började om 30 minuter. MEN mamma klarade det! haha!

Själva uppkörningen var enkel. Jag fick kontrollera spolarvätskan, vindrutetorkare och ljudsignalen på bilen innan jag åkte iväg. Rundan bestod bara av att köra genom stor rondell, parkera en gång, köra på landsväg och motorväg och sen vända på lämpligt ställe och köra tillbaka. Smidigt. Inga hörn att backa runt eller nåt sånt. Härligt. Jag fick alltså körkortet så det var skönt.



Efter uppkörningen gick jag ner till vår sjö och lyssnade på musik och njöt av att jag äntligen är klar med allt som har gett mig stress det senaste (uttryck taget från min kompis Isa, haha).



Sen har jag kört runt lite bara för att. Jag hämtade min kompis Sofia hos hennes pojkvän och så skjutsade jag runt henne lite, bland annat till vättern där det var jättefint. Vi hade jättekul men det var väldigt svårt att koncentrera sig på körningen när man har en kompis att sitta och prata och skratta med, så hon var nog med om ett par nära-döden-upplevelser men vi lever och är oskadda, haha (Förlåt för min körning vissa stunder Sofia om du läser detta hahaha)!

Dagen har i alla fall varit i stort sett superbra och jag kommer komma ihåg den länge.

SOMMARLOV!

Jag vet, jag är seg. Jag har haft sommarlov i tre dagar nu, men jag har haft så fullt upp så har inte tagit mig tid att skriva någonting här. Hur som helst så kan jag ju passa på att berätta lite om vad jag har haft för mig.

Förra måndagen hade alla kemister som går i tvåan och trean (alltså vi som går natur-kemi) en avslutningsbankett. Alla klädde upp sig och så åkte vi till Huskvarna upp på berget och lagade mat tillsammans och sedan åt det. Supergott! Jag tror vi var runt 150 elever så det var verkligen kul, men lite sorgligt när jag tänkte på att jag ite kommer gå med dessa människor mer.


Alla tjejer i klassen

Alla mina bästa vänner i klassen, förrutom en


  Söta Isa, Pernilla och Sofia

På tisdagen efter gjorde vi ingen som helst vettigt i skolan tror jag för vårat fysikprov hade blivit flyttat från tisdagen till samma dag som kemi-banketten, så det var redan avklarat.

I onsdags hade vi inget vettigt att göra heller så vi fick vara lediga. Jag sov länge och sedan var det dags för teoriprovet. Jag var supernervös och mådde illa på grund av det men det gick bra och jag blev godkänd. Den känslan! Jag vågade inte ens trycka på "avsluta provet" först. Om det är någon som ska göra provet snart som läser min blogg så kan jag säga att det var LÄTT. Har man bara gjort massa testprov på till exempel elevcentralen.se så är det inga problem och man behöver inte stressa upp sig över det. Vissa fick det att låta svårare än det var. ;)

Dagen efter, alltså i torsdags, var det skolavslutning. Först hade vi avslutning i aulan men det är alltid lika pinsamt. Alla håller på och klappar när rektorn pratar osv. Dock var det oväntat bra musiker i år. Efter en rock-version av "Du gamla du fria" så gick vi upp till klassrummet och fikade. Trodde inte att det skulle vara jobbigt att sluta nu eftersom jag ändå kommer träffa alla i höst nån gång, men det kan jag lova att det var! Fy vad sorgligt. Jag gillar verkligen mina vänner i denna klassen och jag vill inte sluta i deras klass!

Isa, Linnea och Oscar från skolavslutningen. Jag hade inga bilder därifrån nästan och detta var det bästa jag hittade, haha sötisar!

Sådär. Det var förra veckan det. Kanske skriver ett annat inlägg om vad jag har gjort i helgen för det blir lite mycket annars.

RSS 2.0