En vanlig dag

Hej vänner!
Idag var jag i skolan mellan 9 och 13, som varje dag denna veckan. Tänk att det bara är två dagar kvar i skolan nu. Känns skönt, för jag är ganska trött på det nu. Hur som helst, när jag gick hem från skolan tog jag en liten omväg, då jag gillar att ta promenader.
 
Väl hemma åt jag lunch, arroz a la cubana (ris, tomatsås och stekt ägg), och sedan tittade jag på Frozen i vardagsrummet. Jag får spel på deras kanariefågel de har där. Den sitter och kvittrar dagarna i ända och man kan definitivt inte se på en film i vardagsrummet mitt på dagen för då är den som galnast och man hör ingenting. Jag lyfte upp den lilla buren och stängde in fågelskrället i mina värdsyskons rum (de var inte hemma). Min värdsyster håller med mig i mina åsikter och sa att den fågeln är en riktig mardröm.

Senare på eftermiddagen skulle jag gå och hämta min värdbror på skolan, då han hade haft volleybollträning där. Det duggade lite när jag gick ut så hade med mig paraply och det var en himla tur för det regnade mer och mer och tillslut bara ÖSTE det ner regn. Har inte sett ett sånt ösregn på väldigt lång tid (dvs aldrig i Spanien). Då var jag som tur framme på skolan och vi stod under ett tak i kanske tio minuter tills det började lugna ner sig och sen fick vi skjuts av min värdmammas bror som var och hämtade hans son.

När vi kom hem satte jag mig vid datorn och sen fixade jag fram mellanmål åt min värdbror och sedan ville han att jag skulle hjälpa honom med sin spanskaläxa, haha! Han skulle skriva en saga, så jag kom med nån idé sådär, men han skrev något annat tillslut. Kändes väldigt märkligt (men kul förstås) när han frågade mig om hur ord stavades och när jag rättade en del ord, haha. :)

På tal om min värdbror så verkar det som att han har förstått att jag åker hem om inte allt för länge, för han har blivit otroooooligt kramig och pussig det senaste.

Jag och min värdmamma har pratat om att jag borde lära mig lite spanska maträtter så att jag kan göra dem när jag kommer till Sverige och idag gjorde jag den första. En potatisomelett. Jättegod blev den om jag får säga det själv. Imorgon ska jag göra en sockerkaka till dom och det ska bli intressant och se om de tycker om den. Min värdsyster tyckte inte om namnet på den. Hon tänkte väl att den måste vara otroligt onyttig när den heter SOCKERkaka. Jag har även gjort kladdkaka två gånger de senaste veckorna och det älskar dom! Min värdbror hade med sig en bit till skolan idag och bjöd en kompis på lite och kompisen hade frågat om receptet, haha! 

Jaja.... Gud vad jag skriver på. Dags att sova nu! Här kommer två bilder från dagen i alla fall. Godnatt! PUSS.

Det kanske inte syns på bilden men det öste verkligen ner. Detta är skolgården


Jag med min tortilla de patatas, hehe

Bilder från värdbroderns kamera

Jag lånade min värdbroders kamera för nån dag sedan för att lägga in bilderna från la graduación och hittade lite andra bilder som jag kan visa som min värdmamma har tagit under den senaste månaden.


Här ser ni mig en typisk dag efter skolan, kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska göra så sitter i sängen med en penna i ena handen, boken Divergente i andra, med datorn i knät och iklädd träningskläder.

På tal om träning så har jag börjat cykla några gånger i veckan. Jag drar ner till el río (en park som är ungefär en mil lång, lite kortare kanske) och cyklar där. Det är fantastiskt. Det känns nästan som att jag är i Sverige ibland när jag känner doften av träd och nyklippta gräsmattor. Sen kommer man till la ciudad de las artes y las ciencias (de coola byggnaderna jag har visat bilder på innan) och jag enser att jag är långt hemifrån. Nästa gång jag cyklar där ska jag ta bilder och lägga upp här.


För någon vecka sedan åkte vi iväg till en camping med husbilen och där fanns det pool så passade på att försöka få lite färg och att bada. Det där med färgen går helt okej nu faktiskt. Igår sa den yngre värdkusinen att "Tilda när du kom till Spanien var du mycket vitare", så det är ju trevligt! Dock har ni ju lika bra väder i Sverige verkar det som och då ni (...Sofia haha!) solar så fort solen är framme kommer ni ändå vara brunare än mig när jag kommer hem. ;)


Från samma resa. Här hade vi precis ätit nygjord paella som var JÄTTEGOD. Här äter jag den obligatoriska efterrätten, som man alltid gör efter att man har ätit lunch eller middag. Jag äter öftast apelsin då de är så sjukt goda här.


Förra veckan hjälpte jag min värdmamma att klippa till några tygbitar som hon skulle sy något att sätta som skydd på säterna i husbilen. Hon tyckte att jag hade suttit för länge i "la cueva" som hon kallar mitt rum (haha) så jag fick lite arbetsuppgifter av henne och det var väl trevligt att göra något annat en stund. Vi satt och pratade lite och kom in på mina favoriträtter i Spanien och min värdbror var inte alls nöjd med mina svar. "Tilda inget av det där är typiskt spanskt, det finns i hela världen!!"

Väldigt blandat och konstigt inlägg men nu fick ni lite smak på min vardag i Spanien haha!

Konfirmation för värdkusinen

 
I förrgår var jag på en spansk konfirmation för min värdkusin. Det var en 2,5 timme lång gudstjänst i skolans kyrksal och sedan gick vi hem till konfirmandens hem och åt middag, vilket bestod av lite småplock som potatisomelett och pizzabitar med mera. Det var trevligt! Själva gudstjänsten var väl lite väl lång för min smak men men sånt är livet.

Även här hade jag på mig samma outfit, haha!! Nu är det nog inga finare tillstälnningar kvar att gå på dock så nu slipper ni att se fler bilder på den. ;) 


"Studenten"

Hej igen! Idag var det dags för de spanska eleverna att "ta studenten". Anledningen till att jag skriver "" är för att det liknar inte studenten i Sverige på något sett. Jag ska snart berätta om det, men först kan jag säga att jag inte var med på scenen och så utan var bara där och tittade som publik. Min värdsyster blev arg på skolan när jag berättade att de inte hade sagt något om mig och så eller bett mig komma upp på scenen men för mig spelade det inte så stor roll om jag ska vara ärlig.

Dags at berätta om hur dagen gick till då. Först hade de skola med lektioner mellan 8 och 13. Där har vi ju redan en stor skillnad. Kan ni tänka er att de har lektioner på el día de la graduación?? Sen fick de gå hem och folk gick till frisörer osv och inte förrän klockan 18 skulle de tillbaka till skolan för att förbereda lite. Jag kom klockan 18.30 tillsammans med min värdmamma och vi satte oss inne i kyrksalen i skolan och väntade på att de skulle börja. Det var en vanlig spansk gudstjänst. Inget speciellt alls förrutom att det hölls tal och så om att de nu slutar efter 15 år på skolan och bla bla bla.
 
Efter gudstjänsten gick alla vidare till el salón de actos (aulan) och där var det ett par fler tal och sedan kallades en och en upp och de fick en bild på alla studenter och en bok och pussade sina lärare och sådär. Det var här min syster tyckte de skulle ropat upp mig också.
 
Tillslut fick alla gå upp på fjärde våningen där "matsalen" ligger och fika tillsammans. Jag och min värdmamma var där ett tag och sen gick vi tillbaka hem. De två klasserna skulle sedan äta middag och gå ut och festa tillsammans. De frågade för nån vecka sen om jag ville vara med på det men jag tackade nej.

Det är alltså allt som händer på deras studentdag. Det är ju lite annorlunda mot den svenska studenten om man säger så. Fruktansvärt tråkigt firande om jag får säga det själv. Jag ser verkligen fram emot champang-frukost, utspringning, åka runt i Jönköping på flak, studentmottagningen hemma och studentfest om ett år!! Och balen förstås, för det har de inte heller här.

Juste, en liten detalj till som skiljer sig från Sverige. Även om de hade la graduación idag så betyder inte det att de slutar skolan, nej nej. De har lektioner fram tills på fredag nästa vecka. Spanjorer......


Min värdmamma ville väldigt gärna ta en bild på mig i korrisoren på min våning i skolan, haha.
Jag hade på mig samma klänning som jag hade på la comunión och även en konfirmation igår.



Jag och en klasskompis. Hon var den som frågade om jag ville följa med och göra något första dagen i skolan i September, kommer ni ihåg?


Några fler klasskompiar
Jag och en kille som går i parallellklassen

La primera comunión


Hur fin är inte denna bilden på min spanska familj? Love it.

Hej kära vänner!

I lördags var det min värdbrors stora dag. Nej inte bröllop, han är ju trots allt bara åtta år. Med tanke på vissa av förberedelserna kändes det dock lite som ett bröllop. Men först till vad det faktiskt var. Det heter "La primera comunión" och är en viktig del inom den katolska religionen. I vilket fall som helst i Spanien. Jag hörde aldrig italienaren eller potrugisen prata om det nämligen och de är ju med katoliker... Hur som helst. La comunión är nattvarden som jag har förstått det. La primera comunión blir då "den första nattvarden". Barnen "tar emot Jesus i sina liv" för första gången genom att äta en bit bröd och dricka lite vin. Eller nej inget vin. Vet inte varför men tydligen är det oftast bara prästen i Spanien som dricker det.

Detta är som sagt en viktig dag och det har pratats om den seden jag kom hit. Förberedelserna bestod bland annat av att köpa en kostym till lill-Carlos (alla barn som tog la comunión var tvungna att ha likadan med likadan skjorta och slips, och tjejerna en lång, stor, fluffig, vit klänning), ta kort på honom hos en fotograf i två omgångar och göra en fotobok av det, boka en restaurang som vi alla skulle äta på efter gudstjänsten osv. Vi var ju dessutom tvungna att skaffa en snygg outfit inför dagen och det var inte lätt för alla i familjen kan jag lova, haha.

Självklart får barnen presenter också när de tar la primera comunión. Alla gäster gav pengar som det sedan köptes presenter av och min värdbror fick bland annat en cykel, en kompaktkamera och en iPad... Han kom in i mitt rum för ett par minuter sen och visade mig när han skrik-pratade med Siri på iPaden. "QUÉ TIEMPO HACE HOY EN SCHOONCOOPING (Jönköping), SUECIA??". Siri förstod inte.

På själva dagen var det i alla fall först en gudstjänst där barnen sjöng, läste upp några berättelser ur bibeln och förstås tog nattvarden. Gudstjänsen ägde rum i kyrksalen på min skola. När den var slut gick vi ut och jag fick ta kort på alla 40-50 gäster tillsammans med värdbrodern och sedan åkte vi till restaurangen och åt. Först massa förrätter som ost, skinka, brödpinnar, potatisbitar, musslor med mera. Huvudrätten var arroz del senyoret, vilket är ris med räkor, bläckfisk och säkert lite andra havsdjur. Det var ganska gott. Sen fick vi även tårta (som värdbrodern fick skära upp med ett svärd, vilket de även gör på bröllop i Spanien) och tillsist en Mojito-aktig grej. Mums!

Sen gick vi ut och jag fick ta kort på alla en och en igen tillsammans med värdbrodern medan gästen skrev i gästboken. Det blev totalt en riktigt festlig och rolig dag och den avslutades med att jag, värdsyskonen, kusinerna och grannarna (alla vi som är med på bilden näst längst ner förrutom killen till vänster och den lille med glasögon) satt hemma hos oss och åt citron slush ice och spelade spel. Verkligen trevligt!

Puss och kram!

RSS 2.0